Blog

Ilyés vs Szilveszter, avagy egy jó barátság kezdete

Bevalljuk, a keddeket eddig csak operatív, munkára hangolt napoknak éltük meg, mivel ekkor teljes a csapat, átbeszéljük a heti feladatainkat, ki mivel dolgozik, miben segíthetünk egymásnak, milyen eredményei voltak az elmúlt hétnek és gőzerővel haladunk előre a projektjeinkben.

De, amióta felütötte fejét ez a „SZÉK-beszéd”, egyre izgalmasabbá válnak a keddjeink. Jó látni és megélni, ahogy minden kolléga lelkesen készül, meglep bennünket és egy egészen személyes szeletet oszt meg velünk magából.

Ezen a héten Dr. Ilyés Ferenc igazgató úr volt a SZÉK-beszéd főszereplője. Titkon azt gondoltuk, hogy valami „igazgatós”,menedzsment témával áll elő, hogy hadd fejlődjön a csapat, de túl járt az eszünkön.

Egy meghatározó és tőle szokatlan témát hozott: a barátságot.

Történetmesélésben ő mindig elöl jár, így jót nevettünk, ahogyan elénk tárta azt a több, mint 30 éves jelenetet, amelyben két kobátfalvi siheder, Szilveszter Feri és Ilyés Feri, egymásba kapaszkodtak, hogy megállapítsák, ki az erősebb legény a gáton. Aztán a körülöttük lévők csitítására úgy döntenek, hogy civakodás helyett a barátság (máig tartó) útjára lépnek.

Ferenc előadásában kitért a férfi és női barátságok különbségeire. Elmondta, hogy a férfiak barátsága kevésbé érzelmes, strukturáltság jellemzi, gyakrabban előfordul, hogy idősebb korosztályú barátokra is szert tesznek és a barátkozáshoz sok esetben társul egy esemény: disznóvágás, fahordás, sörözés.

Ezzel ellentétben a női barátságok holisztikusabbak, komplexebbek, intenzívebbek, kiemelten jellemző rájuk az érzelmi támogatás. Arról nem kezdtünk vitába, hogy férfi-nő között lehet-e barátság…

Szakmájához hűen, Ferenc egy marketinges hasonlatot is hozott, miszerint a termékekhez hasonlóan, a barátságoknak is van egy életgörbéjük. Bizonyos életszakaszainkban más-más barátaink lesznek. Néha örökérvényűnek hitt régi barátságok sorolódnak vissza ismerős kategóriába, máskor felnőttkori új barátságok válnak életünk meghatározó kapcsolataivá.


A SZÉK-beszédek fontos eleme a bevonás, a kapcsolódás, ezért igazgató úr azzal a rögtönzött ötlettel állt elő, hogy akkor és ott, írjunk üzenetet egy barátunknak, illetve egy másikat hívjuk fel.
Különleges hangulata volt az egyszerre elinduló beszélgetéseknek, érezni lehetett bennük a mosolyokat, a vidámságot, a kedvességet, a humort, az egymásra hangolódást.


Ezek után pedig minden kolléga megosztotta, hogy számára mi a barátság, kik számítanak a legjobb és a jó barátoknak, illetve milyen fontos baráti, ismerős, inspiráló vagy éppen támogató körökben fordul meg, amelyek értékesek számára.


Kövesd a SZÉK-beszéd beszámolókat és hívd fel MOST egy barátod!