Blog

A VR és az ízesített tallér esete

Elekes Attila és Bedő Ákos egészen különböző területeken tevékenykednek: Ákos a virtuális valóság (VR) szektorban, míg Attila vállalkozásával az ízesített tallérok, sajtos, magvas rudak és vajas kekszek piacán helyezkedik el. Bár első ránézésre ezek a tevékenységi területek eltérőnek tűnnek, néhány közös pont mégis felfedezhető a két fiatalemberben és vállalkozásaikban. Például mindketten harmadéves hallgatók kereskedelem és marketing szakon, emellett pedig voltak olyan bátrak és lelkesek, hogy fiatal koruk ellenére vállalkozásba kezdtek.

A vállalkozói lét kihívásairól, a kereskedelem és marketing szakon szerzett tapasztalataikról kérdeztük őket és közben azt is megtudtuk, hogy miért érdemes a SZÉK-en „helyet foglalni.”

Mindketten fiatal vállalkozók vagytok, emellett egyetemisták is kereskedelem és marketing szakon. Hogyan indult el a pályafutásotok és hol tartotok most?

Attila: Nekünk van egy családi vállalkozásunk Székelyudvarhelyen, ahol közel harminc éve készítünk különböző ízesítésű tallérokat minél hagyományosabb módon, minőségi alapanyagokból. Középiskola alatt is dolgoztam a cégnél, de 2020 óta, mint tulajdonos tevékenykedem. Nagy álmunk volt és sok munka van mögötte, de idén sikerült egy új termékcsaládot is piacra dobni: vajas kekszeket, sajtos, magvas rudakat is készítünk. Jelenleg azon dolgozunk, hogy minél szélesebb körben tudjuk népszerűsíteni az új termékeinket, kóstolókat szervezünk és a marketingre is egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk.
Szerencsére ebben nagy segítségemre van a kereskedelem és marketing szakon eddig elsajátított tudás, ugyanis 2020-ban nem csak cégtulajdonos lettem, hanem egyetemista is.

Ákos: Az egyik közös pont Attilában és bennem az, hogy mindketten harmadévesek vagyunk a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban, az Edutus Egyetem kereskedelem és marketing szakán. 22 évesen iratkoztam be az egyetemre, előtte külföldön dolgoztam. A világjárványkor költöztem haza és akkor jött az ötlet, hogy magánvállalkozásba kezdjek. Vettem egy teherautót és elkezdtem árukat szállítani belföldön és külföldön egyaránt. Mivel nem volt elég tapasztalatom és főleg tudásom ahhoz, hogyan kell egy vállalkozást működtetni az áruszállító ötletem nem volt hosszú életű. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy valamilyen képzést csak jó lenne elvégezni, hogy megszerezhessem a kellő szaktudást. A tanulás mellett szerettem volna dolgozni, így nekem a hétvégi oktatás tökéletes választás volt. Hétköznap dolgoztam, mint személyiedző, hétvégén pedig Csíkszeredából jöttem át Székelyudvarhelyre tanulni. Azóta egy új vállalkozásnak fogtunk neki néhány ismerősömmel, virtuális valóságban készítünk el ingatlanokat, szállásegységeket, hoteleket, panziókat. A fő célunk ezzel az, hogy az emberek már otthonról, számítógépen, mobilon vagy akár VR szemüvegen keresztül valóságos képet kapjanak ingatlanokról, amiket megszeretnének vásárolni vagy üdülőhelyekről ahová elszeretnének látogatni. Partnereink, ügyfeleink számára pedig egy izgalmasabb és látványosabb bemutatási formát teszünk lehetővé, ez pedig egy piaci előnyt jelentene számukra.

Attila, te egy családi vállalkozást viszel tovább, Ákos, te pedig most építesz fel egy vállalkozást. Mit gondoltok melyik a könnyebb?

Attila: Minkettő nehéz a maga módján. Megálmodni egy új vállalkozást hatalmas feladat. Nyilván, ha egy vállalkozás már működik valamilyen formában ott kisebb a rizikó, de azt úgy megőrizni, hogy innovatív is maradj, a következő generáció is érdekelt legyen benne, de a régi, jól működő rendszereket, hagyományokat is megőrizd nem könnyű feladat. A munkatársaid is el kell fogadjanak téged, az új szerepkörödet és az új ötleteidet, ők is magukénak kell érezzék azt a célt amit te kitűztél. Az egyik legnagyobb feladatom nekem most az, hogy a régi, jól bevált szokásokat az újításokkal ne megöljem, hanem kiegészítsem annyi újdonsággal, innovációval hogy az akár évtizedekig működjön.

Ákos: Biztos vagyok benne, hogy egyik sem könnyebb a másiknál, csak mások a nehézségek.

Legelőször azt kellett megtanulnom, hogy az üzleti terv és a stratégia önmagában nem elég, azok maguktól nem fognak működni. Azt tapasztaltuk, hogy egyet lépünk előre, de a második lépést már nem tudtuk megtenni, mert az elsőben volt már valami hiba. Az első lépést kellett akár többszőr is javítani, ahhoz, hogy mozdulni tudjunk. Az egyetem arra is megtanított, hogyan lehet tervezni előre, de arra is, hogy számoljunk a változókkal, mert olyanok mindig lesznek. Míg nem kezdtem el az egyetemet nekem semmi szakmai tudásom nem volt a vállalkozásokról, de így harmadév végére már nem csak sok hasznos tudással gyarapodtam, de sok tapasztalattal is, ami segít a vállalkozásom fejlesztésében.

Merültek fel már olyan nehézségek a vállalkozásaitokban, amelyekre például egy-egy tantárgy segített megoldást találni?

Ákos:
Számomra a marketing órák nagyon hasznosak voltak, a termékfejlesztés, termékpolitika, értékesítés, fogyasztói magatartás is, mert ezeknek az óráknak a segítségével láttam át leghatékonyabban, hogy egy vállalkozás hogyan is működik, hogyan kell a marketing stratégiáját felépíteni. Emellett az egyetemen tanultak segítettek a vállalati menedzselésben, könnyebben felismertem, hogy most éppen melyik szakaszban van a vállalkozásom.

Ezen kívül részt vettünk az Innover elnevezésű csapatversenyen a V-RealEstate ötletünkkel, ahol minden csapat egy innovatív üzleti tervvel kellett készüljön. Az én feladatom a marketing és értékesítés volt.

Az egyetemen tanultakat a versenyen mind feltudtam használni és a felkészülés alatt, illetve a versenyen is rengetek tapasztalatot és tudást sikerült összegyűjtenem.

Attila: Ami az egyik legnagyobb dolog és az egyetemnek köszönhetek az az, hogy felismertem, hogy a marketingnek mekkora szerepe van egy vállalkozás sikerességében. A reklámra, kommunikációra 2020 óta elkezdtünk egyre nagyobb hangsúlyt fektetni, ekkor lett weboldalunk, elkezdtünk különböző közösségi oldalakon kommunikálni és szorosabbra fűztük a kapcsolatot a fogyasztóinkkal.

A kereskedelem és marketing szakon
megtanultam céltudatosan tervezni, kis lépésben, jól átgondoltan haladni. A kommunikációs órák első évben Szabó Attilával is nagyon hasznosak voltak számomra. Zárkózottabb ember voltam, nem volt tapasztalatom abban, hogy nagyobb tömeg előtt bemutatót tartsak vagy akár egy órán keresztül interjút adjak, mint itt most nektek, de az egyetemen ezt is volt lehetőségem gyakorolni.

Az egyetemi központ segíti a munkátokat, támogatja a vállalkozásaitokat?

Ákos:
Tavasszal a SZÉK szervezett egy nyílt napot, ahová engem is meghívtak, mint kiállítót és ott lehetőségem volt bemutatni a vállalkozásomat az oda látogatóknak.

A megnyert vállalkozói vetélkedőről is felkerült beszámoló az egyetemi központ weboldalára, jó volt látni, hogy így is elismerik a munkámat és büszkék arra, amit elértem.

Emellett
van a SZÉK-nek egy szakmai-vállalkozói közössége a BizniSZEK, ahol lehetőségünk van bemutatni a vállalkozásunkat, így is népszerűsítve azt.

Amit még
ki szeretnék emelni az a tanároktól kapott folyamatos támogatás és biztatás. Nagyon jó a tanár-diák kapcsolat, nagyon segítőkészek az oktatók és nekem ez furcsa is volt az elején, mert a középiskolai tapasztalataim nem ilyenek voltak. Külön megemlíteném dr. Székely Szilárd oktatót, a versenyre való felkészülésben is sokat segített és támogat a mai napig a céges projektben is.

Attila:
A nyílt napon, mint kiállító én is részt vettem, hoztuk az új termékeinket is és lehetőségünk volt a vásárlókkal kicsit több időt elbeszélgetni, vásároltak tőlünk, érdeklődtek a termékekről. Az egyetemi központ is nagyobb mennyiségben vásárolt már a termékeinkből, ami egy nagyon jó visszajelzés. Ezen a nyílt napon és az egyetemi órák alatt is sok támogatást, biztatást kaptam és kapok. Azt tudom mondani, hogy aki ide jár, annak az útját egyengetik, segítik és motiválják. Ez bizony sok erőt tud adni akkor is mikor úgy érzed, hogy megtorpantál. Nekem is volt úgy, hogy nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogy elterveztem, de itt mindig kaptam egy biztató szót, ami tovább lendített.

2Foto7
2Foto8

Javában zajlik az egyetemeken a felvételi időszak, milyen tanácsot adnátok annak, aki fontolgatja, hogy a SZÉK-en a kereskedelem és marketing szakot válassza?

Attila:
Én azt mondanám, hogy ne gondolkodjon sokat rajta, hanem ha érzi, hogy őt ez a szakirány érdekli vágjon bele! Itt olyan dolgokat fog tanulni és tapasztalni, amit a való életben fel fog tudni használni. A csoporttársaktól, felsőbb évesektől, tanároktól és a vezetőségtől is megkapja azt a kapcsolati hátteret, bíztatást, ami segíteni fogja a négy év alatt és utána is.

Családias a hangulat, az anyanyelveden, magyarul tudsz tanulni az otthonodhoz közel és ez számomra felbecsülhetetlen.

Ákos
: Én azt tanácsolnám, hogy legyen biztos a dolgában, fontolja meg, hogy valóban ez az a szak, ami igazán érdekli, mert csak így érdemes elkezdeni. Mindegy, hogy hétvégi vagy nappali tagozatra iratkozol be, ha nem érdekel, amit tanulsz úgy sem fog menni. Mikor iratkoztam én azt gondoltam, hogy könnyebb lesz a hétvégi oktatás miatt, de hamar rájöttem, hogy egyáltalán nem. Itt nem csak hétvégén tanulsz, hanem, ha jól akarod teljesíteni a vizsgákat bizony hétköznap is elő kell venned az anyagokat és újra átismételni azokat. A hétvégi oktatás emellett megtanít önállóbbnak lenni, hiszen néhány témát magadnak kell kidolgozni, néhány felmerülő kérdésre neked kell megtalálni a választ.

De, ha az elhatározás megvan, mindenképp ajánlom a kereskedelem és marketing szakot, tényleg
jó a hangulat, az oktatók felkészültek, a saját tapasztalataikat megosztva tanítanak és segítenek.

Megismernéd részletesebben a VRealESTATE vállalkozás szolgáltatásait? Látogasd meg weboldalukat:
https://vrealestate.ro/

Megkóstolnád a fent említett finomságokat? Nézz szét az Elekes termékek között:
https://gusturileelekes.ro/

Téged is foglalkoztat a kereskedelem és marketing, akár belevágnál egy vállalkozásba és szeretnél hozzá szakmai tudást szerezni?
Nézz szét most induló egyetemi képzéseink között és tedd magasra a SZÉK-et!
https://szek.ro/felveteli/