Hírek

Az oktatásba való befektetés mindig megtérül

A Magyar Termék Nagydíjas és Diákbarát Intézmény díjas Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ immár 23. éve a székelyföldi magyar (felső)oktatás jelentős pillére. Olyan, nemzetstratégiailag is fontos képzéseket szervezünk, amelyek a helyi értékeket, termékeket, szolgáltatásokat, ezek megmaradását és gyarapodását támogatják, ezzel is hozzájárulva Székelyföld gazdasági stabilitásához és prosperálásához. Felvállalt célunk a székelyföldi emberek itthon tartása, helyben való boldogulásuk elősegítése.

Az intézmény az elmúlt évtizedek alatt jelentős fejlődésen ment keresztül. Mindenkori ajánlatainkat a regionális gazdasági-társadalmi elvárásoknak megfelelően állítottuk össze, ezért az idők folyamán többek között újabb és újabb egyetemi szakokat, képzéseket indítottunk. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai és eredményei, a végzett hallgatóink életpálya-adatai visszaigazolták: az oktatásba, a képzésekbe való befektetés mindig megtérül, a „nyereség” az a székelyföldi magyar ember, aki a megszerzett tudással itthon, a szülőföldjén érvényesül, és fejlődése által elősegíti Székelyföld fejlődését is.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósult, a 2020-as SZÉK-es eseménysorozat a határon túli magyar egyetemi képzés fejlesztéséhez elnevezésű projekt célja a továbbtanulni vágyók minél szélesebb körű tájékoztatása volt a magyarországi felsőoktatás helyi, székelyudvarhelyi képzési lehetőségeiről, a szakokról, szakirányokról és egyetemi-hallgatói életről. Mindemellett lényegesnek tartottuk, hogy már az elsőéves hallgatók minél pontosabban megismerjék a digitális rendszereket és azok alkalmazási lehetőségeit. Ugyanakkor fontos célunk volt a diákok bevonása a hallgatói-intézményi tevékenységek szervezésébe.  

Noha a járványügyi helyzet alaposan átírta a lehetőségeket, számos esetben bár alternatív módon, de a tervezett célokat megvalósítottuk.  

Közvetlenül 100 egyetemi hallgató vehetett részt az ingyenes Digitális Diák projektben, melynek keretén belül több témakörben tájékoztattuk az érintetteket: digitális rendszerek, eszközhasználat, netikett stb. A közvetlen részvételen túl a projekt közvetett hatásaival is számolunk, hiszen ezen személyek környezetüket, szervezeti kultúrájukat is befolyásolják majd az elsajáított ismeretek által.

Az irodaszerek mellett a hatékony online és hibrid oktatás érdekében 2 új laptopot is vásároltunk. 

Az egészségügyi helyzetre való tekintettel újra kellett tervezzük a kommunikációs kampányainkat is. Így a tervezett tájékoztató eseménykörutunkat és a jelenléti rendezvénysorozatot – melyek során az egyetemi felvételi lehetőségeket bemutatjuk – alternatív terekbe helyeztük. Ily módon a több ezer potenciálisan érintett személyt nem jelenléti, de offline (kreatívok, plakátok, roll up-ok, óriás bannerek, print sajtó stb.), valamint online és elektronikus (webfelületek, digitális platformok-programok, Facebook, Instagram, Youtube, Google, rádiók, tévék stb.) módon értük el hatékonyan. 

A projekttevékenységek 2020. március 1. – december 18. között zajlottak.

Hiánypótló projektjeink megvalósításában és egyben sikerességében ismételten jelentős szerepe volt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek.

Oktatási intézményünk tevékenységei, projektjei, programjai összhangban vannak az összmagyar nemzeti érdekkel, mindenkori célkitűzéseink egybeesnek a magyar kormány által az utóbbi években meghirdetett külhoni programok törekvéseivel.

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap