Blog

Felavattuk a korszerűsített SZÉK épületét

A felújított Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) avatóünnepségére került sor 2019. október 5-én, szombaton, melynek díszvendége Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt.

Az oktatási intézményt dr. Ilyés Ferenc, a SZÉK ügyvezető igazgatója mutatta be, majd Bencze Gábor építőmérnök a felújítási munkálatokról beszélt.

Az egyetemi partnerek képviselői is jelen voltak, köszöntőt mondott: dr. Nagy Éva főiskolai docens (Budapesti Gazdasági Egyetem); dr. Kocsis László professzor (Pannon Egyetem Georgikon Kar); Némethné dr. Gál Andrea rektor (Edutus Egyetem) és dr. habil. Koltai László dékán (Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar).

A város nevében Orbán Árpád alpolgármester méltatta az oktatási intézmény 21 éves tevékenységét. Felszólalt Szász Jenő intézményalapító, a Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Nemzetstratégiai Intézet elnöke is, majd ünnepi beszédet mondott Kövér László, Magyar Országgyűlés elnöke.

Megtisztelte rendezvényünket Tóth László főkonzul, dr. Kandikó József Professor és Rector emeritus és Vigh László PhD tudományos és nemzetközi rektorhelyettes (Edutus Egyetem), más egyetemi partnerek és számos civil érdeklődő is.

Az ünnepi rendezvényt Vajda Beáta és Forgács Rudolf (Palló Imre Művészeti Szakközépiskola) gitárjátéka színesítette.

A beszámolók és ünnepi beszédek után után szalagvágásra került sor az épület bejáratánál, majd a történelmi egyházak képviselői, László Attila katolikus plébános, Bereczki-Orbán Zsolt református lelkész és Demeter Sándor Lóránd unitárius lelkész megáldották a Bethlen Gábor Alap támogatásával korszerűsített épületet.

Fotók: Veres Nándor.

MTI-hír
Kövér László: Székelyföldnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
2019. október 5., szombat (MTI) – Kövér László szerint Székelyföldnek és a székelységnek történelmi kárpótlás jár Budapestről és Bukarestből egyaránt. Az Országgyűlés elnöke Székelyudvarhelyen beszélt erről szombaton, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) felújított épületének avatóünnepségén.

Kövér László úgy vélte: a székelyek mindkét fővárosból elvárhatják a jó szót, mert Románia és Magyarország erkölcsi értelemben egyaránt adósa Székelyföldnek és a székelységnek. Székelyföld és népe ugyanis ezer év alatt Magyarországnak, száz év alatt Romániának adott többet, mint amennyit visszakapott tőlük.

Hozzátette: a 21. században sem Románia, sem Magyarország nem akarja elveszíteni a saját gazdasági erőforrásai fölötti rendelkezést, a szülőföld megtartó erejét, értékteremtő munkavállalóit, ezért mindkét országtól elvárható a cselekvés azért, hogy mindez Székelyföldön se történhessen meg. A házelnök szerint ez Romániának állami, Magyarországnak pedig nemzeti kötelessége, emellett a közös regionális érdek is ezt kívánja. Magyarországnak érdeke, hogy Románia is hozzáadjon Közép-Európa erejéhez, Romániának pedig érdeke, hogy ne vesztese, hanem egyik nyertese legyen Közép-Európa politikai és gazdasági megerősödésének. „Mindkét esetben az út Székelyföldön és Erdélyen keresztül vezet” – állapította meg Kövér László.

A házelnök Budapest és Bukarest múltbeli hibáinak tulajdonította, hogy Székelyföld a megfelelő infrastruktúra hiánya és az örökös tőkehiány miatt a múltban Magyarországnak, jelenleg pedig Romániának az egyik legelhanyagoltabb régiója. Az Országgyűlés elnöke megkövette a székelységet azért, hogy az 1867-es osztrák-magyar kiegyezést követően az Országgyűlés a liberális gazdaságpolitika jegyében a birtokrendezési törvényekkel felszámolta az addigi székelyföldi közösségi tulajdonformát, amely a legerősebb gazdasági kapocs volt a székely ember és a szülőföldje között.

Kövér László felidézte: Székelyudvarhely önkormányzata megelőzte a magyar államot, amikor három évvel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrehozása előtt 1998-ban magyarországi egyetem kihelyezett tagozatát fogadta a városba, és a székelyudvarhelyi felsőoktatást fenntartotta, bővítette. A házelnök elérkezettnek látta az időt, hogy a magyar állam által fenntartott erdélyi Sapientia egyetem is szakot vagy szakokat indítson Székelyudvarhelyen.

A Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban jelenleg az Óbudai Egyetem könnyűipari mérnöki alapszakán, az Edutus Egyetem kereskedelem és marketing alapszakán, a Pannon Egyetem vidékfejlesztési és agrármérnök alapszakán, illetve a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakán tanulhatnak székelyföldi diákok.

A központ felújítása során a Bethlen Gábor Alap támogatásával és más források bevonásával kicserélték a háromemeletes épület nyílászáróit, felújították a vizesblokkokat, újrafestették az épület külső és belső falait, és fejlesztették a berendezéseit.