Blog

Hogy NE írjunk szakdolgozatot?

„Mindenki jó valamire, ha egyébnek nem, akkor elrettentő példának” – idézem egy szűkebb körben jól ismert kortársunkat nagyvállalati körökből. Alább néhány elrettentő példa a szakdolgozat írásról.

Néhány hónapja diákjaink sorozatos kérdései hatására és kollégáim javaslatára írtam egy blogbejegyzést a szakdolgozatírás mikéntjéről

Közben teltek-múltak a hónapok, új tárgyak, munkahelyi, családi feladatok és vizsgaidőszak várt ránk. Aztán eljött újra a szakdolgozati határidő…

Határidő – már a neve is sokatmondó: határ és idő. Angolul még ijesztőbb deadline, halál vonal. Mindenki ellenségének nézi, de ha nem volna, akkor sosem készülnénk el semmivel vagy nem tudnánk, hogy kész vagyunk. Szóval a határidők ellenségeink is, de titokban titkos szövetségeseink.

Egy ilyen határidős konzultációk kiértékelésénél jött az ötlet, hogyan lehet eredményesebb, minőségibb munkára sarkalni a hallgatókat a dolgozatok készítésénél.  Elrettentő példák is lehetnek tanulságosak.

Már volt „hogyan írjunk szakdolgozatot” téma, most akkor legyen „hogyan ne írjunk szakdolgozatot” az aktuális témánk.

 

Így NE:

1. Végső határidő előtt két-három hónappal (van, hogy héttel) még nem tudjuk miről fog szólni a dolgozatunk.

1. Már „szinte kész van a dolgozat” (igen létezik egy 45 oldalas dokumentum), de még egy szakkönyvet nem nyitottunk ki, szakcikket nem töltöttünk le, nem beszélve arról, hogy át is tanulmányoztuk volna ezeket.

1. Már írtunk 15-25 oldalt, de még olyan a dolgozat, mint egy viharvert szénaboglya: semmi rendezés, semmi forma, semmi irány.

1. Ha nincs elég oldal (amúgy karakterszámot néznek a legtöbb helyen), akkor „behúzzuk 4,2 cm-re a baloldalt, és 3,5 cm-re a jobboldalt, így biztos kijön még 3 oldal”.

1. Ha nincs elég oldal, akkor írunk 14-es karakterrel , hátha nem tűnik fel.

1. Három-négy könyv pdf verziójából és három online újságból (nem is szaklap) bevágtunk 15 oldalt, sehol egy forrás megjelölés. (Még ilyen sem: „ezt mintha Kotlernél kaptam volna, majd írjam be pontosan”).

1. Van már 15 fotó a dolgozatban, amolyan „vizuális aláfestés”, például tipikus Instagramos pózoló fotó, amelyen egy látszólag más kontinensen élő hölgy jön ki egy Gucci üzletből Prada és Fendi reklámtasakokkal. Közben a dolgozat erdélyi hagyományos élelmeket gyártó cégről szól.

1. Van olyan alfejezet, hogy 1.1.1.2. A téma részletes kifejtése. Igaz, hogy az egész pontosan egy mondat.

1. Cég piaci helyzetének az elemzésénél szó szerint benn marad a cég reklám szórólapjából, hogy „mi vagyunk a legnagyobb cég a megyében” vagy „gyertek hozzánk próbáljátok ki a legújabb…”.

1. Az egész dolgozatban egyetlen forrás van, az is wikipédia vagy facebook poszt, de az minden oldal élőlábába (footer) be van téve, még a borító lapon is.

1. Gazdasági dolgozatban már 57 oldalnyi történelmi adat van, de számok, értékek, összegek, modellek nincsenek, legfeljebb néhány évszám. Abból is a legfrissebb 1775.

1. Használunk forrásokat, meg is jelöljük szakszerűen pl. APA (American Psychological Association), általánosan elfogadott szabályai szerint. De csak két forrás van és azok váltakoznak végig. És az anyag 97,7%-a onnan van szó szerint idézve…

1. Az xyzhirportál.ro-ról kereken háromoldalnyi összefüggő cikket használunk fel „esettanulmánynak”, anélkül, hogy említenénk, honnan van.

1.
1.. Egy pont kimaradt, pont mint a legtöbb dolgozat tartalomjegyzékében.

1. Negyed év végén még nem tudjuk a tanárunk nevét, pedig mi kértük fel témavezetőnek.

1. Egy másik véglet, hogy 29.000 karakterrel túlléptük a megadott mennyiséget, és még csak az első fejezetnél vagyunk.

1. A témavezetődnek határidő előtti este, 23:45-kor küldőd az első verziót.

1. A témavezetőnknek egyszer sem küldöd el az anyagot.

1. Lehet, hogy Unalmas lett a dolgozatom , ezért használok érdekes karaktereket, s ∞µ valami görög jelek, meg :😊👍 emojikat. Hátha izgibb lesz az egész.

1. “Eszrevettem hatarido elotti este, hogy nem ekezetekkel irtam”. Most gyorsan keresek valakit, aki kijavítja.

1. Határidő utáni 4 nappal rossz e-mail címre küldöm.

Aki végig olvasta megkérdezheti: „miért mind egyessel kezdődik?” Mert benne vannak az útmutatókban, de a sietős diáknak „mind-egy”.
Mindegyik pont megérne egy L.O.L. emojit.

Székely Szilárd
#énisvoltamdiák

U.I. Minden hasonlóság a valósággal a véletlen műve. 😃 Ez a cikk a fantázia szüleménye.
#dolgozatírás #diplomamunka #szakdolgozat #ígyne #elrettentőpéldák #államvizsga