Hírek

Jon Meacham: Franklin és Winston – Egy nagy ívű barátság bensőséges története

Ki ne hallott volna a második világháború Roosevelt-Churchill-Sztálin hármasáról, akik gyarkolatilag megváltoztatták a háború kimenetelét.

Ezek az emberek mind kiváló vezetők voltak, akik időben ismerték fel, hogy mikor milyen stratégiai lépéseket kell tenni egy biztos siker érdekében. Sztálin emberi magatartása ismert és bűnei megbocsáthatatlanok! Ez a mű viszont a másik két oroszlánról szól, akik sikeresen vonultak be a világtörténelembe.

Ez a könyv Franklin Roosevelt  és Winston Churchill barátságát vázolja. Két olyan életpálya, amely meghatározza a háború utáni világ politikai-gazdasági fejlődését.

A két oroszlán a legtöbb ember számára nem ismert problémával küszködött: Roosevelt gyermekbénulásban szenvedett, Churchill pedig alkoholfüggőségben. Ennek ellenére Roosevelt kerekesszékből az Amerikai Egyesült Államokat belevitte a háborúba és sikeresen politizált. Churchill viszont nagy stratégaként kereste Roosevelt barátságát, mert tudta, hogy az amerikai elnök és hadsereg a garancia arra, hogy a háború után Nagy-Britannia megőrizze gyarmatait és gazdasági hatalmát.

Az alkotás mestermű abban a tekintetben is, hogy bemutatja, mit jelent, ha egy erős férfinek bölcs és kitartó felesége van, aki minden döntésében támogatja élete választottját. Ezek a családok a nehéz pillanatokban sem a válást választották, hanem a megoldást arra, hogy gyerekeik számára élhető családi hátteret biztosítsanak.

Ez a mű alkalmas arra is, hogy az olvasó felfedezze, milyen egy barátság kialakulásának az „íve”, hogy vannak lentek és fentek, konflikusok és megbocsátások, de a kimenet egy: a megbocsátás és barátság továbbépítése.

Ebben a könyvben egyben megtalálható a történelem, a gazdaságpolitika, a pszichológia, a konfiktusmenedzsment és a hadászat.

Winston Churchillről: „Szerette élvezni az életet… a szobájába be kellett készíteni mindazon italokat, amelyekre bármikor kedve támadhatott: skót whisky, szódavíz, jég, francia – nem amerikai! – pezsgő és brandy. Winston Churchill esetében az ember általában azt kapta, amit látott – egy nagydarab, féktelen és olykor basáskodó természetű energiabombát.”

Franklin Rooseveltről: „Szerette kézben tartani az irányítást… gyerekkora óta megszokta, hogy engedelmeskednek neki… mesterévé vált a titoktartásnak, az információáramlás ellenőrzésének és annak, hogy az emberekkel elhitesse, hogy egyetért velük.”
(Meacham, 2018, 35-36. old.)

Dr. Ilyés Ferenc
ügyvezető igazgató – SZÉK

Jon Meacham: Franklin és Winston – Egy nagy ívű barátság bensőséges története (Park Könyvkiadó, 2018, Budapest)