Blog

Lelkünk vitaminja: a hála

“A hála eloszlatja a negatív érzéseket: a harag és a féltékenység megsemmisül a hála ölelésében, a félelem és a védekezés összezsugorodik.” (R. Walsh)

Egy újabb szép és lélekmelengető SZÉK-beszéd témánk volt az elmúlt napokban. Réti Renáta kolléganőnk a hálát, hálaadást hozta előadása és közös beszélgetéseink témájaként.

Az előadás során Reni kifejtette, hogy a hála a köszönet érzését jelenti, amely akkor jelenik meg, amikor nem vesszük magától értetődőnek a velünk történő jó dolgokat. Egy személyes tapasztalatát tárta elénk, amikor találkozott egy édesanyával, akinek sérült gyermekei voltak és megosztotta velünk, hogy mekkora felkiáltó jel volt számára, hogy mindaz, amivel rendelkezünk, mennyire természetes nekünk, mennyire azt gondoljuk, hogy ez jár nekünk, és talán fel sem merül bennünk az, hogy más akár naponta fohászkodik ezért.

Magától értetődőnek venni a velünk történő jó dolgokat nem ajánlatos, mert ezáltal könnyen elveszíthetjük az értékelésüket és hálánkat irántuk. A jó dolgoknak nem mindig magától értetődően kell bekövetkezniük, ezek mögött gyakran rengeteg munka, erőfeszítés és szerencse áll.

A hálás attitűd megőrzése segíthet abban, hogy jobban értékeljük az életünkben lévő jót, és képesek legyünk empátiával fordulni azokhoz, akik nem részesülnek ugyanilyen előnyökből vagy lehetőségekből. Ezáltal segíthet abban, hogy ne csak saját boldogságunkra koncentráljunk, hanem másokéval is törődjünk.

Arról is beszéltünk, hogy vannak élethelyzetek, amelyek megnehezítik megélni a hálát, a pozitív érzelmeket, például, ha gyászolunk, ha valamilyen krízishelyzetben vagyunk. Ilyenkor az a fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal és fogadjuk el, hogy bár most egy időszakos hullámvölgyben vagyunk, utána lehet, hogy pont ebből a nehéz időszakból merítünk erőt.

Renáta adott egy jó tippet arra, hogy ha ösztönözni szeretnénk magunkat a hálaadás területén, akkor vezethetünk hálanaplót, amely segíthet tudatosabban gyakorolni és kifejezni a hálát az életükben lévő jó dolgokért és áldásokért. A naplóba minden nap rögzítsük azokat az eseményeket, helyzeteket vagy embereket, amelyekért hálásak vagyunk. A tudatosság mellett boldogságérzetet nyújt számunkra, segíthet csökkenteni a stresszt, aggódást, növelheti az empátiát, segít más perspektívába helyezni, ami igazán fontos az életünkben.

A SZÉK-beszéd végén húztunk egy-egy kérdést és megosztottuk egymással, hogy ki az a személy, melyik az a tulajdonságunk, mi az a háztartásunkban lévő tárgy, amiért hálásak vagy, melyek azok az események, amelyek a napokban mosolyt csaltak az arcunkra, mi az amiért hálásak vagyunk, de ezelőtt még egy évvel nem is gondoltunk rá, hogy fontos lesz számunkra, melyik az a beszélgetés az elmúlt hetünkből, aminek sokat köszönhetünk, vagy éppen mit tettünk saját magunkért, amiért hálásak lehetünk…