Blog

Nyomdászaink az Óbudai Egyetemen

Néhány hete tértek haza az Óbudai Egyetemről könnyűipari mérnök szakos III. éves nyomdász hallgatóink – szakmai programokon, üzemlátogatásokon és vizsgákon vettek részt, és persze nem hiányoztak a nonformális, tartalmasan szórakoztató programok sem.

Első nap – 2019. június 17., hétfő
Kiadós pihenés után, miután előző este felfedeztük az egyetemhez vezető legrövidebb gyalogos útvonalat, kissé bizonytalanul és kérdésekkel tele elindultunk a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar épületéhez.
Nehéznek bizonyuló napnak néztünk elébe, hiszen a betervezett vizsgák kissé ijesztően és nyomasztóan kísértettek, de alapjában véve bíztunk abban, hogy sikeresen túl leszünk rajtuk majd a nap végére – annál is inkább, hogy az utazás során rendre átbeszéltük a vizsgatantárgyak kérdéseit.
Szívélyesen fogadott bennünket az egyetem dékánja, dr. habil Koltai László, Prokai Piroska mérnöktanár és dr. Oroszlány Gabriella oktatási intézetigazgató-helyettes. A kedves üdvözlés és rövid programismertetés után nekiláttunk szerre a szóbeli vizsgáknak. Sorban: Prepress ismeretek II.; Speciális nyomtatási ismeretek I.; Nyomdaipari anyagismeret és vizsgálat II.
Kissé sűrű, de annál inkább tanulságos és építő jellegű vizsgákon sikerült túl lenni, ami reméljük, hogy a javunkat szolgálja majd az elkövetkezendő időkben is. Megtanultuk, hogyan kell magabiztosan és rutinosan vizsgázni, hála tanáraink biztatásának és türelmének még azokat a részeket is sikerült a tananyagból elmondani, amelyekben egy kissé bizonytalanok voltunk.

Rövid ebédszünet után dr. Borbély Ákos egyetemi docens, kutatási dékánhelyettessel, a Színtan és színmérés tanárunkkal találkoztunk – végre személyesen is. Tartalmas óra után a negyedik vizsgánk is lejárt.
A fárasztó, de igazán hasznos nap végén pedig méltó befejezésként a Budai vár szépségét sikerült megcsodálni, egy kiadós és szórakoztató történelemóra keretében, dr. Koltai László megtisztelő, személyes idegenvezetésével. Estére a hab is felkerült a tortára egy igazán ízletes fagylalt formájában, amit a dékán úr jóvoltából fogyaszthattunk el a Gelateria No. 7 Olasz Fagylaltozó és Kávézó teraszán.

A szellemi feltöltődés után a kiadós három és fél óra séta fizikailag is kellőképpen besegített abban, hogy az élményekben gazdag nap után ne kelljen ringatás. Hálás köszönet az első napért.

Simon Ottilia

Második nap – 2019. június 18., kedd
A keddi napot festékek vizsgálatával kezdtük, végeztünk dörzs- és pigmenteloszlás-vizsgálatot és denzitást mértünk. A mérési vizsgálatokat követően Prokai Piroska tanárnő vezetésével a papírműhelyben megtanultunk papírt meríteni, majd nyomdafestéket felhasználva elsajátítottuk a márványpapír-technikát, amellyel egyedi mintákat sikerült varázsolni a hordozókra.
Ebéd után a „nyomdában” folytattuk, ahol nekifogott minden hallgató a könyvkötésnek, amit csak a következő nap tudtunk befejezni.

Az órák után az Óbudai Egyetem által szervezett kerti sütögetésen vettünk részt az udvarhelyi textiles hallgatókkal közösen.

Tassaly Zsombor

Harmadik nap – 2019. június 20., szerda
Szerdán délelőtt az egyetem laborjában dr. Koltai László dékán úr segítségével különféle papíripari vizsgálatokat végeztünk. A mérések során a szakdolgozatokhoz előkészített papírminták kémiai, fizikai és alaptulajdonságait vizsgáltuk.

Szerda délután a keddi nap során befűzött könyvek borítóját készítettük el, ezzel befejezve a Prokai Piroska mérnöktanárnő által vezetett könyvkötészeti gyakorlatot, amely során egy-egy keménytáblás cérnafűzött jegyzetfüzetet készítettünk.

Este dr. habil Horváth Csaba egyetemi docens, kinevezett osztályfőnökünk jóvoltából elköltöttünk egy kellemes vacsorát egy, az egyetemhez közeli vendéglő kerthelyiségében.

Tánczos Helén

Negyedik nap – 2019. június 21., csütörtök
Prokai Piroska tanárnővel üzemlátogatásokat tartottunk. Először a Gelbert Eco Print nyomdába látogattunk, ahol digitális és ofszet nyomógépeket figyeltünk meg termelés közben, majd különböző vágó-, irkafűző, hajtogató- és thermofoliázó gépeket mutattak meg nekünk.

Ezután a Pauker Holding nyomdába látogattunk, ahol korszerű Heidelberg ofszetnyomógépeket láttunk, majd különféle kötészeti gépeket és a keménytáblás könyvek gyártására alkalmas gépsorokat tekintettünk meg. Elméletben átvettük a folyamatokat, a nyomóforma-készítéstől a késztermékig.

Végül a MADI szitanyomó üzembe látogattunk, ahol egy saját logót felhasználva, szitanyomóformát készítettünk és hívtunk elő, majd a csapat minden tagjának pólót nyomtattunk.

Árgyó András Botond

Ötödik nap – 2019. június 22., péntek
Reggel 10 órakor az Országos Széchényi Könyvtárban (Budavári Palota F épület) várt minket egy restaurátor, aki az OSZK Restauráló és Kötészeti osztályán dolgozik. Elmondta, hogy papίralapú dokumentumok (pergamenkódexek, valamint ősnyomtatványok), műtárgyak anyag- és állapotvizsgálatával, a károsodások komplex értékelésével, okainak megállapίtásával és fényképes dokumentáció készίtésével foglalkoznak. Szaktanácsokat kaptunk beázás, penészedés, égés esetére.

Délben a Bélyegmúzeumba mentünk, ahol a bélyegeket falba süllyesztett fémkeretes üveglapok közé, hőtől, fénytől, párától védetten helyezték el. Láttunk háromdimenziós, selyemszálas bélyegeket, és a titokszobát, ahol nagyίtó és UV-fény alatt tekinthetők meg a bélyegek papίrjaiba beépített, szabad szemmel láthatatlan biztonsági, illetve díszítőelemek.

Simon Klára