Blog

Te tudod, hogy mi az a flokkolás? Kriszti már igen, és ezt is a SZÉK-en tanulta meg

Még hogy a képzőművészekből nem lehetnek mérnökök. Csiszár Kriszti, háromgyerekes anyuka ezt cáfolja meg, hiszen egy képzőművészeti egyetem után, család és friss vállalkozás mellett, most elsőéves a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban, könnyűipari mérnök szakon. Egy igazi energiabomba, aki vallja, ha kimozdulunk a komfortzónánkból igazán jó dolgok fognak velünk történni.

Háromgyerekes anyukaként, egy képzőművészeti egyetemi diplomával a kezedben miért döntöttél úgy, hogy beiratkozol a könnyűipari mérnök szakra?

Kolozsváron végeztem képzőművészeti szakon, majd festészeten szereztem meg a mesteri diplomámat, de a divattervezés mindig is vonzott. Otthon, a gyerekek mellett is festettem, elkezdtem egyedi ajándékokat készíteni: ruhadarabokra, cipőkre festeni általam megálmodott mintákat, motívumokat. Közben jött egy lehetőség, részt vettem a STARTolj Velünk Udvarhelyen! programban, ahol segítettek elindítani a vállalkozásomat.

A könnyűipari mérnök szaknál a divattermék technológia szakirány fogott meg, ezért is iratkoztam be. Tudatosan választottam ezt a szakot, család mellett nem az volt a célom, hogy újra egyetemista legyek, hanem elsajátítsak egy olyan szakmát, ami érdekel, és amivel a jövőben foglalkozni szeretnék.

Textilre festesz saját alkotásokat, mesélj erről kicsit, honnan jött az ötlet?

A festészet mindig is az életem részét képezte, szeretem az egyedi dolgokat és ez a ruháknál sincs másként. A textilfestést először a gyerekeim ruháin próbáltam ki, szerettem volna a foltos, sokat viselt ruhadarabokat újrahasznosítani és elkezdtem kifesteni azokat. Azt hiszem innen jött az ötlet, amiből a Recreart vállalkozás is született.
Jövőbeli cél ugyan, de szeretném a textilfestést közelebb hozni a gyerekekhez, tinédzserekhez is, kis csoportoknak tartanék foglalkozásokat.

Kriszti-2
Kriszti-3

Látsz különbséget az előző és a mostani egyetemista éned között?

Különbséget igazából az akkori és a mostani életszakaszomban, gondolkodásomban látok. Akkor még nem volt férj és gyerekek, mások voltak a prioritások.

Szerettem Kolozsváron egyetemista lenni, szerettem a szakot is, de mostani fejjel biztos, hogy a divat irányába mozdulnék el. Pont ez a divattermék technológia szakirány keltette fel az érdeklődésemet tavaly a SZÉK felvételi kampányában. Mivel már voltam egyetemista, így tudtam, hogy mivel fog járni: szesszió, szakdolgozatírás, de azt is tudtam, hogy nem lehetetlen, ezért is mertem belevágni.

A családod mennyire támogat?

A családom teljes mértékben támogat, a férjem biztatott a legjobban, igazából ő nézte ki nekem ezt a képzést. Hálás vagyok, és nagy dolognak tartom, hogy három gyerek mellett azt mondja a férjed, hogy nyugodtan vágj bele, mi melletted állunk és támogatunk. Neki és nekem is lemondásokkal jár, de tudjuk, hogy hosszú távon megéri. Emellett több barátnőm is a SZÉK-en végzett különböző szakokon. Ők is ajánlották nekem az egyetemet és bátorítottak, hogy nekem való, szeretni fogom.

Feleség, anyuka, vállalkozó és egyetemista vagy, hogy oldod meg, hogy mindenre legyen időd?

Szeretem, ha zajlik körülöttem az élet. Most érzem azt, hogy eljött az én időm, azt látom, hogy előttem áll az élet, tele vagyok motivációval és tenni akarással, úgyhogy valószínűleg ez is visz előre. És nem gondolkodom azon, hogy mi lesz, ha nem sikerül.

A gyerekeim már nem olyan kicsik és úgy gondolom azzal, hogy én újra beültem az iskolapadba példát tudok mutatni nekik, ha mást nem is, akkor azt, hogy az álmainkért tenni kell, és a lehetőségeket meg kell ragadni.

Az egyetemen a legtöbb óránk online van, és ennek nagyon örülök, hiszen így én osztom be az időmet, én döntöm el, hogy mikor ülök le tanulni. Ez általában este, a gyerekek lefektetése után történik meg.

Most is éppen egy matek vizsgám esik egybe egy webdizájn képzés órájával, de szerencsére a vizsga online van, így szinte egyszerre tudok két helyen lenni. A csoporttársakkal segítjük egymást, összeülünk tanulni, igazi baráti hangulat alakult ki már az elejétől. Nehéz az időmet beosztani, de úgy érzem, hogy eddig jól sikerült ezt menedzselni.

Befolyásolja az online oktatás a tanárokkal való kapcsolattartást?

Rossz irányba biztosan nem. Minden felmerülő kérdésünkre időben választ kapunk, az oktatókkal jó kapcsolat alakult ki. Hozzávetőlegesen egy hónapban egyszer van személyes jelenléttel is óránk, mindig érdeklődnek a hogylétünk felől, bíztatnak, és mindent megtesznek azért, hogy három év múlva, mint igazi mérnökök, a magasba tudjuk dobni azt a bizonyos kalapot.

Említetted, hogy tudtad mivel fog járni az egyetemista élet, ért mégis meglepetés?

Igen, több is. A könnyűipari mérnök szakon belül két specializáció közül lehet választani: divattermék technológia és minőségirányítási rendszerfejlesztő. Mivel a csoportban nem vagyunk annyian, hogy mindkét szakirányra jusson elég hallgató, így döntenünk kellett, hogy negyedévtől melyik mellett maradunk. Végül kompromisszumot kellett kötnünk és úgy néz ki, hogy a minőségirányítást választjuk. Ez váratlanul ért, nem tudtuk előre, de itt is meggyőződtünk arról, hogy igazán összetartó csapat vagyunk és ezt az akadályt közösen, egymást biztatva küzdöttük le. Az oktatók is biztosítottak arról, hogy akit a divattermék technológia érdekel, vehet fel azzal kapcsolatos opcionális tantárgyakat.

A másik meglepetés, ami viszont nagyon pozitív az a sok gyárlátogatás, amin már részt vettünk.

Meglátogattuk Kelet-Európa legnagyobb nyomdáját, az Infopress Group Rt-t, voltunk a Cetate Production sátorgyárban és az Ikos Conf. készruhagyárnál.
Nagy élmény volt, láthattuk a gépparkjaikat, kicsit betekintést nyerhettünk a gyártási folyamatokba. Nekem ezek a látogatások nagyon hasznosak voltak és adtak néhány ötletet a jövőre nézve.

Kriszti-5
Kriszti-6

Mesélted, hogy téged is bátorított a család, barátok, hogy ezt a képzést válaszd, te kit bátorítanál, kinek ajánlanád a könnyűipari mérnök szakot?

Azoknak, akik egy kis nehézségtől nem riadnak meg és komolyan gondolják. Kell kitartás, türelem, főleg a vizsgaidőszakban, de már így, egy év után is látom, hogy az eddig tanultaknak hasznát tudom venni és az elmélet mellett a sok gyakorlati óra is segít a megszerzett tudást elmélyíteni.

Azt tapasztalom, hogy amint a komfortzónádból kiszakadsz, jó dolgok történnek veled. Például megismerkedhetsz olyan eljárásokkal, mint a flokkolás, erről egyetem előtt sose hallottam.

Szerkesztői megjegyzés: a flokkolás olyan eljárás, amellyel felületekre bársonyos anyagot lehet felvinni ☺

Továbbtanulnál? 
Nézz körül most induló szakjaink között és tedd magasra a széket!
https://szek.ro/felveteli/