Blog

Terepen tanultak a MATE harmadéves diákjai

Április 12-13-án az élet valóságában igyekeztek tetten érni a vidékfejlesztési agrármérnök képzésünk III. éves diákjai a vidékfejlesztés csínját-bínját, azt, hogy miként működik a közigazgatás, milyen agrárszakigazgatási feltételeknek kell eleget tegyenek a különböző mezőgazdasági vállalkozások és miként vesznek részt a helyi közösségek a döntéshozatalban.

Megtudtuk, hogy az önkormányzatok működését biztosító és szabályozó 215/2001-es törvényt 2019-ben az 57-es kormányrendelet váltotta fel. Megérezhettük és hallhattuk, hogy miként működik egy önkormányzati közigazgatás, mikor és milyen okból van kapcsolat önkormányzati szinten az agrárszakigazgatást ellátó szakreferens és a gazdák között.

Bepillantást nyertünk, hogy egy kis családi gazdaság, amely 38 fejőstehénnel működik és végtermékként sajtot és friss tejterméket állít elő, milyen dokumentumok alapján működik, milyen törvényi szabályozásoknak kell eleget tegyen.

Egy szántóföldi növénytermesztésben bio gabonát előállító mezőgazdasági egységnél tartottunk terepszemlét, ahol láthattuk a különböző talajművelő gépek széles skáláját és megtapasztalhattuk, hogy az agrotechnikai munkálatok mennyire befolyásolják a gabonák egészségi állapotát.

Beleszagolhattunk, egy export-import farm működésébe, amely egy hagyományos építésű régi kollektív helyén működik, ahol igen kényelmesen és egészségesen élhetik mindennapjaikat az állatok. Itt a látvány mellett tájékozódtunk azon szabályozókról, amelyek a karantén farmok működését keretezik.

Egy teljesen modern tejtermelő farmot is meglátogattunk, ahol robot feji a tehenet és ahol a takarmány készítés igen magas tudásfokát is tetten érhettük. Itt szóba került a haladás és hagyomány kettőssége és arra a következtetésre jutottunk, hogy mindkettőre szükség van a tájak fenntartható működtetéséhez.

Eleget téve magyarságunknak meglátogattuk Benedek Elek által épített Mari-lakot, ahol a színvonalas magyar gyerekirodalom megteremtőjének életébe nyertünk bepillantást.

Meglátogattunk egy működő vízimalmot, majd utolsó mozzanatként egy pályázatíró cég képviselőjével találkoztunk, ahol a pályázatok és forrásbevonás mellett, vidékfejlesztésről, közösségfejlesztésről, a civil szervezetek szerepéről és a társadalom komplexitásáról beszélgettünk.

Köszönjük Benedek Huszár János polgármesternek, Szakács Emese mezőgazdasági referensnek, Bodor Jakab gazdálkodónak és családjának, Komporály Sándornak és fiának a Rom Balkanellas Impex tulajdonosainak, Szőcs András földművesnek, Barassai Attilla tejtermelő gazdálkodónak, Benedek Márta pályázati szaktanácsadónak és vidékfejlesztőnek, valamint mindenki másnak, akik ezt a tartalmas terepen tanulást lehetővé tették. A belőlünk áradó hála segítse és tegye eredményessé továbbra is munkájukat.