VitaMAG

VitaMAG

Képzéseink

 

A 2020–2021-es tanév szeptemberében, 14-ével kezdődően a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ VitaMAG programja készségfejlesztő foglalkozásokat indít.

A feldolgozandó tananyag évi 28 alkalomra van felosztva, melynek elsajátítása, begyakorlása várhatóan május közepére fejeződik be. (A foglalkozások a 2020–2021-es tanév struktúrájának alakulásától függően heti másfél órát vesznek igénybe. A különböző ünnepek miatt elmaradt órákat május második felében pótoljuk.) Abban az esetben, ha a csoport sokkal később indul, az alkalmak száma csökken.

A csoportokat legtöbb 16, legkevesebb 12 tanulóval indítjuk. A fent említett foglalkozásokhoz minden csoportnak a foglalkozásokba beépített tanulásmódszertan óra társul, mely többek között segít a gyerekeknek az új csoportba való beilleszkedésben, erősíti önbizalmukat, de az adott tantárgyra szabott hatékony tanulási technikák ismertetésére is hangsúlyt fektetünk.

Az I. félév elején és a II. félév végén (VIII. osztályosok számára április elején) szülői értekezletet tartunk, ahol kérdőív segítségével visszajelzést kapunk a szülőktől erősségeinkről, valamint gyengeségeinkről, melyekből a következő évre erősséget tudunk kovácsolni. Ugyanakkor felkészítő tanáraink hasznos tanácsokkal látják el a szülőket, hogy mivel is segíthetik a vizsgákra készülőket az utolső száz méteren.

 

Mit tartalmaz a VitaMAG?  

 
  01VitaMAT
  Azokat a kis- és nagyobb diákokat várjuk, akik motiváltak arra, hogy a matematika útján sikereket érjenek el. Sikereket a következő területeken érhetnek el: abszolváló vizsga, versenyek, informatika világa, iskolai teljesítmény. A szintfelmérők alapján a különböző évfolyamokról bejelentkezett diákokat motiváltságuk, tudásszintjük alapján a lent leírt csoportok valamelyikébe soroljuk be. A szülői értekezleten tanáraink elmondják, hogy ők hogyan látják, melyik gyereknek melyik foglalkozás válna leginkább a javára. A tanév során többször is fogunk összehívni szülői értekezletet, hogy tanár és szülő együttes erővel a leghatékonyabban tudják segíteni a diák tanulmányi előmenetelét.
   

Felkészítő az abszolváló vizsgára
A tevékenységsorozat célja, hogy a nyolcadikos diákok a tanév végére felkészüljenek az abszolváló vizsgára. Ugyanakkor a szükséges tudás átadása mellett hangsúlyt fektetünk a vizsgázás módszertanára, felkészülési és vizsgatrükkökre is. Lelkes, nyitott, szorgalmas és jó hangulatot kedvelő diákok jelentkezését várjuk. Az eddigi tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, ezek a felkészítők egy év alatt akár 2 jegyet is tudnak emelni a résztvevők teljesítményén. Fontosnak találjuk, hogy a gyerek is legalább annyira akarja a sikert, mint a szülő, hogy teljes erőbedobással dolgozzon óráról órára.

Néhány vélemény az abszolváló vizsgára felkészítő tapasztalataiból:

„A nyolcadikos matek órák nagyon jók voltak. Akár egy nehéz nap, akár egy könnyú nap után nagyon jól éreztem magamat és még jól is szórakoztam. Amellett, hogy élveztem az órákat és a társaságot sikerült megértenem azokat a dolgokat, amik az iskolában nem voltak annyira világosak. Mindezeken kívül jól esett a sok játék, verseny és fejtörő is. Az abszolválóra való felkészülésben is szerepet játszottak a foglalkozások.” Ilyés Áron

„A társaság és a hangulat tetszett a legjobban, miközben minden alapos magyarázatot megkaptunk. Az nem tetszett, amikor nem vettük komolyan és hangoskodtunk. Nagyon jó volt, hogy a saját feladatainkat oldhattuk és abban segítséget kaptunk, de mind ezek mellett az előző évek anyagát is ismételhettük. Nem volt olyan a hangulat online, de a tanítást ahogy csak lehetett megkaptuk. Nagyon köszönöm, hogy itt lehettem! Bocsánat a sokszori hangoskodásért, de igyekszünk minél ügyesebbek lenni, és minden jó tanácsra odafigyelni! Köszönünk mindent!”

„Az tetszett nagyon a matek órákon hogy, olyan feladatokat tudtam megoldani, amikre eddig nem voltam képes az iskolában. Az nem tetszett, hogy ha valaki segítséget akart kérni, arra párszor több percet kellett várjon! Online a nagyobb akadály az volt, hogy nem tudtam belépni oda ahol a többiek beszéltek a tanárnővel, de meg tudtuk oldani, aminek nagyon örültem. Nagyon köszönöm, hogy a SZÉK-re járhattam matematika felkészítőre és úgy gondolom, hogy sokat tanultam az órákon! Nagyon sajnálom, hogy már többet nem találkozhatunk 8. osztályban! Nagyon remélem, hogy jól fog sikerülni a vizsga és azt még jobban remélem, hogy a matematika nagyon jó lesz! Köszönök mindent!”

„Jó volt a társaság, a matekezés, és a hangulat és az óra végi kahoot. Esetleg azt tudnám mondani, hogy volt néhány olyan óra, amin alap dolgokat tanultunk és az nekem személy szerint nem volt a legkedvezőbb, mert tudtam azokat. Az ismétlés viszont sosem árt. Talán, el tudtam volna képzelni egy kicsit több mértant. A legnagyobb akadály a skype-ba való belépés volt, de ezen túljutva már nem volt más akadály. Köszönöm szépen, hogy tanított. Élvezetes volt a matek.”

„A matek órákon a legjobban a felszabadult társaság és az tetszett, hogy könnyen meg tudtam érteni azokat a dolgokat, amiket az iskolában nem értettem meg, vagy azokat a kérdéseket, amiket nem értettünk a házi feladatokban. Ha jól belegondolok az, ami nem tetszett az az volt, amikor valaki elvonta a figyelmemet vagy idegesített. A javaslatom az, hogy lehetne több táblához kihívós feladatot csinálni, amivel aktívabbá lehetne tenni azokat, akik nem figyelnek vagy nem annyira erősek. Az online órák nekem személy szerint nagyon tetszettek. Mivel ha oda tettem magam, akkor eléggé hamar tudtam haladni dolgokkal. Nagyon tetszett az az első feladat, amikor valakivel közösen videót kellett csinálni. Az akadály azok a kicsi megszakadások voltak, amik miatt néhány magyarázatról lemaradtam. Remélem, hogy amikor az iskola lejár azután is találkozunk.”

Gyakorlatok és házi feladat – tanulószoba
Az iskolai órákon kevés az idő a gyakorlásra. A házi feladattal sokszor meggyűlik a baja a diáknak, sőt még a szülőnek is. Ezeken a tevékenységeken lehetőséget biztosítunk arra, hogy diákjaink megértsék az aktuális anyagrészt és a hozzá tartozó házi feladatot is. A tanulószobában az V.,VI. és VII. osztályos diákok évfolyamtól függetlenül vesznek részt. A személyre szabott tanári magyarázat megértése után a diákok önállóan próbálnak hasonló feladatokat megoldani, míg a tanár a következő gyereknek magyaráz. Ez a fajta foglalkozás kemény odafigyelést igényel a tanár részéről, ezért ebben a tanévben többtanárosra tervezzük ezt a csoportot.

Néhány vélemény a tanulószobába járó csoport tapasztalataiból:

„Nekem az tetszett, hogy tudtunk együtt dolgozni, és a kialakuló helyzet ellenére is tudunk online tanulni. Hasznát vettem ennek a plusz mateknak.”

„Nekem minden tetszett az órákon, nagyon jó társaság voltunk, sokat tudtam tanulni, nagyon jó tanárnénink volt és a kérdéseimre is mindig választ kaptam.” Márton Anna

„Nekem használt ez a matek óra, mert ha valamit nem értettem meg az iskolában, akkor itt délután megértettem.”

„Én személy szerint bátran ajánlom mindenkinek ezt a matek órát, mert nagyon érdekes és tanulságos. Sok volt a tanulás és a gyakorlás, és igazából semmi sem volt, amit hiányoltam belőle.”

 

 

02VitaRO

Nyelvórák
Gyerekeink az iskolai tanulmányaik alapján talán tudják, hogyan kell egy román irodalmi leckét elemezni, esetleg megy a mondat- és szóelemzés is, viszont szülőként annak örülnénk igazán, ha például a tengerparti vagy az országon belüli kirándulás alkalmával útbaigazítást tudnának kérni, ha eltévednek, egyedül megvásárolják a fagyit vagy a hőn óhajtott videojátékot, ezáltal megkímélve minket a tolmácskodástól. A nyelvórákon tanáraink a nyelvelsajátítás természetes folyamatában nyújtanak segítséget a résztvevőknek. Induláskor a diákok egy szintfelmérőn megtudhatják, milyen szintű a nyelvtudásuk.

Néhány vélemény a nyelvórákra járó csoport tapasztalataiból:

„Szeretek a Vitamagos román foglalkozásra járni, mert jófej a tanárbácsi és sok új barátot szereztem. Na meg tanulok is kicsit.” Szász Jenő

„Tetszett, hogy rendszerezett volt az óra. Az is tetszett, hogy voltak kihívások és nem volt unalmas. Jó volt, hogy volt közben játék. A játékos tanulás is jó volt.” Kovács Botond

„Nagyon tetszett, hogy mindig egyenként kellett válaszoljunk, így nem bújhattunk ki a válaszok elől. Tetszett a román könyvek olvasása. Minden tetszett, különösen, hogy gyakorolhattuk a nyelvet. Nem változtatnék, jól fel volt építve az anyag.” Fancsali Orsolya

„Nekem minden tetszett a román tevékenységen, leginkább, amikor videót néztünk és románul beszéltük meg, hogy mi is történik benne. Nincs olyan, ami nem tetszett volna, minden is tetszett.” Tornai Tibor-Zsolt

„Különösen tetszett, hogy különböző játékok segítségével lehetőségünk volt szókincsfejlesztésre, gyakorolhattuk a nyelvet, olvastunk és pár nyelvtani ismeretet is elsajátíthattunk. Persze plusz pozitívum, hogy a vége fele a nyolcadikosokra is volt fektetve hangsúly. Úgy gondolom minden rendben volt, mindezt új játékos tanulási módszerekkel lehet fokozni.” Csorba Kata


Felkészítők az abszolváló vizsgára

Ezen foglalkozások célja a román abszolválóra való felkészítés úgy, hogy a diákok ne csak a száraz sablonszövegekkel és az elvárt nyelvtani struktúrákkal találkozzanak, hanem azokkal a nyelvi struktúrákkal is, melyek a hétköznapokban való boldogulásukat is elősegítik. Az eddigi tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, ezek a felkészítők egy év alatt akár 2 jegyet is tudnak emelni a résztvevők teljesítményén.

Néhány vélemény az abszolváló vizsgára felkészítő tapasztalataiból:

„Szerintem eléggé jó és élvezetes is egyben az abszolváló felkészítő. Amióta ide járok, sokkal jobban mennek a leckék az iskolában. Eleinte azt hittem, hogy olyan szigor lesz, mint a suliban, de ez egy pozitív csalódás a részemről.” Dániel Géza

„A foglalkozásokon jól jönnek a sablonok, tetszenek a részletes definíciók és az, hogy átismételtük a hangtant, a szófajokat és még az alárendelő mondatokat is. De a legjobb a laza hangulat a hétfői fáradtság ellenére is.” Rényi Regő

„Sokkal jobban megy nekem a román, amióta csoportban tanulok. Az órákon felszabadult a hangulat, ami barátságos és közvetlen érzéseket kelt bennem. Szeretek ide járni.” Lajos Attila

 

03VitANG
Angol nyelvórák
Az angolnyelv-oktatás szerencsés helyzetben van. A legtöbb rajzfilm, sorozat, közösségi oldalakon megosztott, fiatalokat érdeklő tartalom ezen a nyelven van. A motiváltság a fiatalok részéről egyértelmű. Előítéletek nélkül, lendülettel vetik bele magukat a nyelvórák kihívásaiba, ahol fontos az önbizalom erősítése, hogy a különböző valós élethelyzetekben bátran, könnyen tudjanak kommunikálni.

Induláskor a diákok egy szintfelmérőn megtudhatják, milyen szintű a nyelvtudásuk.

Néhány vélemény a nyelvórákra járók tapasztalataiból:

„A legtöbb óra nagyon könnyen ment, nekem nagyon tetszett, de azért nem ugyanolyan, mint személyesen.  Nagyon tetszettek a kahoot-os játékok, tetszettek a beszélgetések és a rövidebb "filmek".” Ősz Pál Anna

„Legjobban a játékos angoltanulási session-ket likeoltam, mint a Kahoot, de örültem annak is, hogy érdekes anyagokat osztott meg velünk a tanárnő angolból, főleg a TED-talkokra gondolok.” Szilágyi Máté

„Szerintem nagyon jók az órák, a hangulat, jó hogy ilyen sokat beszélgetünk. Én sokat fejlődtem mióta járok, úgyhogy egyáltalán nem bántam meg. Nem volt olyan, ami ne tetszett volna, jók a játékok, a csoport munkák.”

ecl Angol nyelvvizsga
ECL (European Consortium for the Attainment in Modern Languages)

 

A European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages elnevezésből alkotott ECL egy egységes nyelvvizsgarendszer, amely az Európai Unió egységesítési törekvéseivel összhangban azt kívánja elérni, hogy az egyes nyelvekből letehető nyelvvizsgák mindenféle „egyenértékesítési” eljárás nélkül nemzetközileg összevethetők legyenek egymással.

Nyelvvizsgaszintek és érvényesítésük
Azok a diákok, akik az abszolválóhoz le szeretnék tenni az angol képességvizsgát, tanárainktól segítséget kapnak. Ugyanakkor, ha egy nemzetközileg elismert A2, B1 vagy akár B2 szintű ECL-nyelvvizsgát is le szeretnének tenni, megszerezhetik a bizonyítványt, amelyek közül a B1 szintű elismervény már az angol érettségit is kiváltja!

2018 áprilisában nyolcadikos VitaMAG-os diákjaink először tettek le nemzetközi ECL-nyelvvizsgát, a 2019–2020-as tanév folyamán 2 időpontban két csoport is letette ezt a nyelvvizsgát, ezzel szándékoztak kiváltani az angol képességi vizsgát.

 • VitaNÉM (német)
  Néhány évvel ezelőtt még nem érdeklődtek a diákok ennyire a német nyelv iránt, de egyre inkább az a tendencia, hogy akinek az angol nyelv már jobban megy, megpróbálja a német nyelvi készségeit is fejleszteni. Erre ajánlunk lehetőséget a német nyelvcsoportban.
 • VitaMAGY (magyar)
  A nyolcadikosok többsége úgy gondolja, hogy a magyar nyelvbe külön energiát fektetni nem érdemes. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy szükség van egy olyan pluszra, amely felkészültté teszi a VIII.-os diákokat a sikeres abszolválóra, ezzel emelve a bejutási átlageredményük szintjét.


Román nyelvtanfolyam IX., X., XI. osztályosoknak

Harmadik éve tartunk IX. osztálytól román nyelvi foglalkozásokat. Ezeknek célja az abszolváló vizsgára szükséges nyelvtani turbó után a kommunikációra fektetni a hangsúlyt, olyan témák bevezetésével, melyek hosszú távon a mindennapi boldoguláshoz is elengedhetetlenek. Ugyanakkor ez a fajta nyelvtanulás hozzásegíti a résztvevőket, hogy merjenek saját fogalmazásban elmondani véleményt, ami fontos része az érettségi vizsgakövetelményeknek is.

“Minden nagyon tetszett, de igazán az tetszett, amikor olvastunk és rövid filmeket néztünk meg, melyek eléggé viccesek voltak. Összességében egyébként minden nagyon tetszett, mert otthonos volt a környezet, kedves a tanár bácsi és nagyon közvetlen és befogadó a csoport. Nem volt olyan, ami nem tetszett. A javaslatom az, hogy tartsunk több sütievő órát.” Bálint Zsófia-Kamilla

„Szerintem nekem a legjobban az olvasások tetszettek, amik az általunk szabadon választott román nyelvű könyvekből, és a szavazásos feladatok voltak. Nagyon nem szerettem a közös olvasást a papírvárosokból, ami ugyan izgalmas történet, de nekem hamar szárazzá vált. Különösebb tanácsom nincs.” Tankó Hilda

„Tetszett a közvetlenség, ami a tanteremben van, és a nem olyan szigorú szabályok, és hogy főleg a nyelvet tanultuk nem a szabályokat. A szünet nagyon fontos az óra közben. Nekem nem volt nem tetsző dolog.” Mózes Botond

„A tanév során a román órák alatt igen változatos és érdekes tevékenységeken vettünk részt. A csoport tagjai nagyjából mind egy szinten voltak, a tanár úr, akivel dolgozhattunk nagyon jó munkát végez és megértő. Az órák időpontja és időtartama sajnos nem a legjobb számomra. A karantén időszakban még elég új ez az online oktatás.” Rényi Regő 

„Őszintén bevallom nagyon féltem az első pár órától, féltem a románul való/történő beszélgetésektől. Ezen román órák segíteni tudtak, kialakult egy számomra jobb kommunikációs készség. Nagyon sokat fejlődtem ez idő alatt, ez annak is köszönhető, hogy ennyire odaadó tanárok tanítottak és minden tanulótársam remekül fellendítette a tanulásra való készséget bennem. Nagyon tetszett az összes óra felépítése, és az is, ahogyan kiviteleztük a feladatok megoldását. Az online órák is nagyon hasznosnak bizonyultak amellett is, hogy személy szerint nem szeretem az online oktatást. Örülök, hogy itt tanulhattam!” Bencze Szilárd

„A SZÉK-es román órák alkalmával úgy érzem, jelentősen fejlődött a román szókincsem és beszélni is inkább merek, mint azelőtt. Tetszett, hogy a foglalkozásoknak nem volt iskolai hangulatuk, semmi nem volt kötelező, így szívesen vettem részt az órákon. Úgy gondolom csoportban szórakoztatóbb a tanulás, a kis létszám miatt haladni is jól tudtunk. A feladatok követhetőek voltak, a témák érdekesek. Az online órák szintén jól sikerültek, jól lehetett együtt dolgozni és a komoly tanulásba gyakran keveredett kacagás is, ami külön öröm volt. Örülök, hogy ebben a tanévben itt tanulhattam.” Lukács Lilla

„Mivel én már lassan, ha jól tudom, 3 éve itt tanulok, ezért nekem már megszokott a környezet. Mivel most kerültem először román anyanyelvű tanárhoz, ezért volt bennem egy kis frusztráció. Mostanra már ez nincs annyira bennem. Sajnálom azt, hogy csak Zoomon keresztül tudunk órát tartani, mert élőben közvetlenebb és jobb.” Beke Tamás Örs


Érettségi felkészítő

Matematika érettségi felkészítő

Az érettségi felkészítők célja magáért beszél.
A tanulási folyamat három modulra van felosztva. Ezen modulok az érettségiben megjelenő három tételsor tananyagának átvételére és begyakorlására szolgálnak.

A modulok tartalma nagy vonalakban:
1. modul: 9-10. osztályos tananyag – algebra és mértan (egyenletek, függvények, haladványok, trigonometria, kombinatorika stb. – itt nagyon sok van)
2. modul: 11-12. osztályos algebra (mátrixok, egyenletrendszerek, műveletek, polinomok)
3. modul: 11-12. osztályos analízis (folytonosság, deriválás, integrálás)

Az átismételt tananyag mennyisége és nehézségi szintje függ a diákok tudásszintjétől és motivációjától. Arra összpontosítunk, hogy a diákok saját szintjükhöz mérten fejlődjenek és természetesen a minimum az, hogy az érettségi vizsgán elérjék az átmenő jegyet. Az említett szempontok alapján az érettségire szükséges tananyagmennyiség 60–90% -át lehet átvenni, és a befektetett munka mennyisége alapján a vizsgán 1-2 jegyet lehet emelni. A tanulási folyamatok során a diákok megkapják a vizsgára szükséges tananyagot és leckéket, amelyekből maguk is készülhetnek a megmérettetésre. Az egyes témák átvétele után gyakorlatok következnek, amelyre több hangsúlyt fektetünk. A diákoknak lehetőségük van egyénileg és csoportosan is dolgozni. Minden modul lezárásakor tesztírásra kerül sor, amely az érettségin megjelenő feladatok hasonmásaiból van összeállítva.

Néhány vélemény az érettségi felkészítőre járó diákok tapasztalataiból:

„Nagyon szerettem a SZÉK-re bejárni az órákra. Jó volt a hangulat, mindenki közvetlen volt. Segítettünk egymásnak is, ha kellett, így önmagunkat is fejleszthettük. Bármi kérdésünk volt fel tehettük, és külön is elmagyarázta István, ha nem értettünk valamit vagy, ha egy feladatban kellett a segítség.”

„A karantén ideje alatt sem álltunk le az órákkal. Talán egy kicsit gyorsabban haladunk az anyaggal így, de ez nem megy a magyarázás és a megértés rovására. Úgy érzem mi, diákok, lehetnénk kicsit aktívabbak az online órákon, de így is meg szoktuk érteni egymást.”

„Én úgy érzem, hogy ezek az órák alatt rájöttem arra, hogy mit tudtam és mit nem. Tudom, hogy mit kell csak ismételjek és mit kell megtanuljak vagy újra tanuljak. Az órák alatt megtanultam olyan dolgokat is amiket nem hittem volna, hogy valaha meg fogok érteni, ilyen például a Horner séma és a polinomok osztása. Én teljes mértékben meg vagyok elégedve az oktatóval. A leckéket mindig alaposan, érthetően, és ha kell többször is elmagyarázta, leadta. A kérdéseket, mindig meghallgatta kivétel nélkül, és mindegyikre érthetően, szívesen válaszolt.” Réka Szőcs

„Hát én igazából ilyen jó matekórán sose vettem részt. Sose voltam az a nagy matekkedvelő, annak ellenére, hogy kb. 6-7-re mindig ment. Viszont nagyon pozitív a tapasztalatom, tetszett a rugalmas tanári hozzáállás, hogy nem olyanok voltak az órák, mint egy szimpla matek óra, annak ellenére, hogy nagyon sokat tanultunk, és a közösség is jó volt. A karanténos órák szintén jól voltak megoldva, csak sajnos párszor akadozott a netem, de amúgy teljesen rendben volt. A tevékenységeket elég hatékonynak találtam, rengeteg dolgot sikerült megérteni, amit évek óta nem értek, mert az iskolában nincs elég idő, hogy meg legyenek magyarázva rendesen és begyakorolva. Ötletként azt tudom mondani, hogy az segít sokat, ha elismételjük óra elején azt, amit múlt órán tanultunk, nagyon hasznos, és ez volt is alkalmazva.”

„A tevékenység hatására sokat javult a matekhoz való hozzáállásom, már kevésbé élem meg szenvedésnek a feladatoldást, mivel értem és nem kapok tőlük sírógörcsöt. Az esetek 90%-ában értettem a leadott anyagot, szerencsére az oktató olyan jól magyaráz, hogy fel tudtam fogni. Volt bátorságom vitázni és érvelni, kérdezni, ha valamit nem értettem. Úgy gondolom, hogy ennek a tevékenységnek pont ez a lényege, hogy megértsük azt, amit addig nem, és kérdés nélkül ez nem lehetséges.  Úgy gondolom, hogy az oktató nagyon közvetlen volt, és ez volt a legjobb az egészben, mert kevésbé érezhet így a gyerek szorongást az órákon, így jó hangulat volt. Az volt a legnagyobb visszajelzés számomra, ha sokszor elakadtam. Így tudtam meg, mi az, ami megy, és mi az, ami nem. A suliban is már gördülékenyebb voltam matek órán. Az oktató emberséges, korrekt, türelmes, közvetlen, olyan módszereket oszt meg velünk, amit a tanárok nem, jókat beszélgettünk a szünetek alatt.”

„Először is nagyon köszönöm, hogy ilyen jó csapatban lehettem. A társaság nagyon kedves volt. Az órák a SZÉK-en jól teltek… Nehézség csak a legelején volt mikor fel kellett venni a tempót. Igen az új dolgok mindig furcsák, de mikor megszokom, akkor már könnyen mennek s ezzel is ugyanígy voltam. A tanár szerintem még jobb is, mint az iskolában lévő tanárom. Nekem megfelelt a tanítása. Új példákat mutat egy feladat megoldására, ami lehet könnyebb is. Rendezetten leadja a leckét, mindent jól elmagyaráz, kétszer is, ha szükség van rá. Most már tudom, hogy mit akar a feladat tőlem kérdezni és legtöbbször észreveszem a feladat cseleit. Minden eléggé jól le volt adva, tippek, trükkök, amikre figyelni kell. Szerintem ennél jobban nem lehet leadni. Osztálytársammal viccelődtünk, hogy jobb lenne kicserélni az iskolában levő matek tanárt.”

„Az órákat a SZÉK-en jónak tartottam, nincs panaszom. A karanténos órákkal sincs gondom. Olyan mintha újra ott lennék a SZÉK-en. Az órán lezajlott tevékenységeket hatékonynak tartom. Jól ki voltak alakítva az órák. Nehézségek nem voltak az órán. Egyszerűen volt minden megtartva. Az oktatónak nincsenek hiányosságai. Mindennel és mindenkivel törődik. Nem szigorú, minden órán odamegy mindenkihez és segít. Többször magyaráz el dolgokat. Magánóra helyett ez sokkal jobb, mivel együtt vagyunk és meg tudjuk vitatni a feladatokat. Javult a hozzáállásom a matekhoz eddig nehéznek tartottam, most könnyebnek érzem az óráknak köszönhetően de még mindig nehéz. Motivációt lehet szerezni, ha valakivel vagy valakikkel együtt tanultok, így egymást is segíthetitek, és ha megdicsérik az előre haladásodat. A kapcsolat és a hangulat élvezetes volt nem volt unalom és jól kijöttünk egymással. A leadott tananyag teljesen érthető volt, volt ismétlés, egy bizonyos rész többszöri elmagyarázása.”


Román érettségi felkészítő
A XII. osztályos diákoknak sincs oka elkeseredni, mert újra ajánljuk érettségi felkészítőnket is.

A korábbi visszajelzések alapján egy hosszú iskolai nap után az aktív 3 órás odafigyelés a diákoknak nehezére esett. Mivel most korábban kezdünk, terveink szerint heti 2 órával, hosszabb ideig nyugodtabb tempóval lehet haladni, és nem viseli meg annyira a résztvevőket.

A felkészítők során az érettségi vizsgatétel felépítése alapján 3 modulon keresztül a következő témák lesznek kibontva:


Az I. modul a lírai, elbeszélő vagy drámai szöveget tartalmazza, amelyben a következők az elvárások: központozási elemek szerepe és jelentősége a szövegben; az elbeszélő látásmód típusainak felismerése, a lírikus Én szótani és nyelvtani megjelenéseinek és a direkt beszéd jeleinek felismerése; két irodalmi téma/motívum megvilágítása; a tér és idő-t meghatározó kifejezésformák felismerése és célja; az epikus, drámai és lírai műfajt jellemző eszközök kiemelése. Ezek az elvárások nem okoznak komoly problémát a diákok körében, mert az irodalomelmélet anyagához kapcsolódnak, konkrét „sablonok”, könnyen elsajátítható ismereteket tartalmaznak.
A II. modul egy érvelő szöveg szerkesztését tartalmazza egy megadott témakör szerint. Az elmúlt évek tapasztalatára alapozva ezen a területen vannak a legnagyobb hiányosságok. Ebben a modulban a hangsúly a szókincsfejlesztésen és mondatalkotáson van, mely szükséges az egyéni érvelése alátámasztásához.

A III. modul egy ismert elbeszélő, lírai vagy drámai szöveg témájáról és szemléletéről megírt esszé/egy elbeszélő vagy drámai szöveg szereplője személyiségének felépítési sajátosságai/egy ismert elbeszélő vagy drámai szöveg szereplőinek kapcsolata, annak jellemzése.

Hangsúlyt fektetünk a diákok egyéni tanulási képességeinek, akaraterejének és következetességének a fejlesztésére, mivel ez okozza a legtöbb nehézséget.

Minden modult teszt zár, az elért eredmény alapján szülő és diák egyaránt követni tudja a haladás mértékét.

Néhány vélemény az érettségi felkészítőre járó diákok tapasztalataiból:

„Nekem azért tetszettek a román órák, mert a mai modern módszereket kihasználva (videók, bemutatók stb.) tanulhattunk, és ezekkel még talán egyszerűbb is volt a tanulás, és nem is annyira megerőltető. Tetszettek még a fejezetek utáni ellenőrző tesztek is, amik által megtudhattuk, hogy hogy állunk az anyaggal, és mire lesz még szükséges gyakorolni, pótolni az ismereteinket. Nekem nem volt semmi negatív tapasztalatom a román órák alatt.” Sánta Alpár

„Nekem a tetszettek az órák, mert sokat tanultam általuk, sok mindent játékosan, élvezettel. Szívesen mentem, mert mindig együtt dolgoztunk, nem csak beszélt a Tanárnéni megállás nélkül, minket is belevont. Az is tetszett, hogy az órák online is folytatódtak, még a különleges helyzetet figyelembe véve is megpróbált a Tanárnéni a legtöbbet kihozni belőle. Szerettem a sok videót, képeket, érdekes feladatokat, azt hogy a mi nyelvünkön, a mi fejünkkel gondolkodva voltak megtartva az órák. Köszönjük a sok segítséget!” Demeter Zsófia

„Ami igazán tetszett a román órákon, hogy olyan órák voltak, hogy nem untatott a tanárnő, mert próbálta úgy megtartani az órákat, hogy érdekes legyen. Rengeteg új szóval és tudással gyarapodtam, ami a román tudásomon sokat segített, és így kevésbé tartok tőle, hogy esetlegesen nem megyek át az érettségin.” Vass Annamária

„Otthon éreztem magam az órákon, jó csapat alakult ki, jókat kacagtunk és még a leckéket is megértettük, kár hogy ez nem heti négy órában folyik a sulis órák helyett, mert akkor nem is lenne olyan utálatos ez a román…”

„Nagyon sok dolgot tanultam meg ez idő alatt, tetszett, hogy játszva tanulunk még úgy is, hogy 12-edikesek vagyunk. Segített a tanárnő elmondani mi fontos, mire érdemes nagyon odafigyelni, hogyan érdemes felhasználni a tudást.”

„Nagyon jó volt a közösség és nagyon kedves volt a tanárnő. Amiket elmondott nagyon érthető volt és egy nagy plusz, hogy mindig próbálta hangulatosabbá tenni az órákat.”

„Pe de o parte, mi-a plăcut că am primit informații pe care nu le-am primit nicăieri în altă parte. De exemplu: Am cunoscut mai bine lumea emoțională a autorilor români. Acum văd legătura dintre viața particulară a lor și lucrările lor. Astfel acest lucru face mai ușor să înțelegeți lecțiile. Pe de o altă parte, am auzit mai multe cuvinte românești pe curs decât de obicei.Szülői vélemények

„Lányunk az idén csatlakozott az önök csoportjához. A mi elvárásunk ettől az évtől az volt, hogy tanulja meg alkalmazni az eddig elsajátított szókincsét. Tudjon szöveget értelmezni, egyáltalán merjen megszólalni, beszélni és nem pedig az iskolai anyagot szajkózni, mert azt tette több kevesebb sikerrel nyolc évig. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon szívesen vett részt az órákon, szerette az ottani hangulatot, sokszor el is mesélte nekünk.” Kapusi Emese, Kapusi Réka édesanyja

„Szülőként úgy látom, hogy a fiam bátrabban kezdett megszólalni románul, a szókincse is sokat bővült!” Nyisztor Éva, Nyisztor Máté édesanyja

„Nagyon szépen köszönjük, hogy a rettegett, mumus tantárgyból egy érdekes, "alig várom, hogy kedd legyen" órát sikerült varázsolnia Gergőnek!” Bíró Angéla, Bíró András-Botond édesanyja

„Hálásan köszönjük ezt a lehetőséget, mivel nagy segítség úgy a gyerekek mint szülők számára. A gyereknek  nagyon jó mivel kisebb csoportokban közvetlenebb  tud lenni a tanárokkal és bátrabban kérdez  mint az iskolában. A szülőnek meg azért jó mert van aki le ellenőrizze a feladatokat vagy hogy nyelv órán helyesen tanulja meg a dolgokat. Mi 8-ikosként  román és angol foglalkozásra is jártunk de csak gratulálni tudok a tanárnőknek a lelkiismeretes, odaadó, segítőkész munkájukért.”

„A VitaMAG, ahol a gyerek is számít, nemcsak a tananyag. Felkészült oktatók és olyan tevékenységek várták a gyerekemet, melyekre mindig örömmel, kíváncsisággal indult 3 éven át. Köszönjük!” Koncz Melinda, Feleki Hanna édesanyja

“A legényecske hetedik és nyolcadik osztályban utálta a románt. Mióta a VitaMAG-os képzésre jár, bármit félretesz, hogy az óráról ne maradjon le.”

„Szülőként csak azt tudom mondani, amit a gyerekemen láttam, hogy nagyon szereti a foglalkozásokat (a román órákat) főleg ez a tanárnő telitalálat volt, egyszóval szuper. Én csak azt tudom, ha valamit jó kedvel csinálunk annak eredménye is csak jó lehet! Köszönet mindenért és kitartást kívánok az egész csapatnak.” András Anna, András Zsolt édesanyja

„Nagyon meg vagyok elégedve az órák minőségével és a hozzá állással remélem, hogy jövőre is indulnak a tanórák. Már négy éve, hogy élünk ezzel a lehetőséggel és remélem az érettségi felkészítő is ilyen színvonalas lesz.” Demeter Erika, Majláth Erika-Bernadett édesanyja

„A lányom 2 éve jár a VitaMAG-os angol foglalkozásokra, ami az elvárásainkat felülmúlta. Nemcsak, hogy szórakoztatóak az órák, jó a csapat és a tanárok, többnyire a beszédkészség fejlesztésre fókuszálnak, de sikerült viszonylag rövid időn belül kezdő szintről B1 típusú nyelvvizsgát megszerezni.” Birtha Arany Csenge, Birtha Arany Dóra édesanyja

„Nagyon tetszett a módszer, amit alkalmaztak a tanítás alatt. Nekem új volt, eltért a hagyományos oktatási módszertől, de a hatékonyság, esetünkben, messzire felülmúlt, észrevétlenül, folytonosan minden más tantárgyból való felkészülést. Nagyon szerette Áron is. A MÓDSZER ZSENIÁLIS.” József Mária, József Áron édesanyja

„Meg voltunk, vagyunk elégedve. Mint szülő azt látom, hogy fejlődött a foglalkozásokon tanultak segítségével. Mivel külön nem tanul, nem készül, az iskolai órán is előnye származik belőle. Amióta jár sokat javult a kiejtése, nem kell segíteni neki az angol házi feladatban. A gyerek elmondása alapján motiválta őket a pontszerzés.” Kovács Katalin, Kiss Bence édesanyja

„Az én véleményem az, hogy játékosan hasznosak ezek a foglalkozások, ami szerintem hosszú távon hoz eredményt. Mindenképpen segít a gyereknek, hogy merjen megszólalni idegen nyelven még akkor is, ha nem tökéletes az adott nyelvi tudása. Én úgy látom, hogy ebben segített a fiamnak a VitaMAG-os foglalkozás. Ugyanakkor nagyon értékelem, hogy a téli és tavaszi szünidőben is van foglalkozás, társasjáték, és ahelyett, hogy adott esetben a gyerek otthon ül a számítógép vagy a televízió előtt, közösségi tevékenységekben vész részt. A nyári táborok meg külön említést igényelnek, mert kellemes környezetben zajlanak, felkészült pedagógusokkal és kedvező árral!” Gergely Vilma, Gergely Attila édesanyja

Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ
Postacím:
Székelyudvarhely, Kőkereszt tér 1.
Ügyfélszolgálat:
Tel.: +40 769 019 383
E-mail:
Kövess minket
Kezdőlap
Top
A szek.ro weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Ha továbbra is használja ezt a weboldalt ön beleegyezik a cookie-k használatába. Bővebben...