Blog

5+1 könyv, ami segíthet a belső békéd megteremtésében

Még az ilyen békés” napokon is, amikor a legközelebbiekkel élvezhetnéd az egyszerű, nyugodt együttléteket, valami ott van benned, ami nem hagy nyugodni. Valami nem elég, valami nem jó, valami nem szép, valami kellene és nincs, valami meg épp, hogy nem kell, de ott van. Ismerős?

Ilyen az élet!” – hallom én is sokszor, és olyankor azon töprengek, hogy mennyire hangosan tudnám kiáltani, hogy mindenki meghallja és megértse: „Ember, a választás ott a kezedben! Minden pillanat egy döntés és te minden pillanatban döntesz az életed alakulásáról és arról, hogy mibe fektesd a legfontosabb értékeid: a visszahozhatatlan időd, energiád.”

Persze nem kiáltok. Csak néha óvatosan (vagy nem éppen) megjegyzem, hogy ezt másképp is lehetne. Egyszerű, kis döntésekkel, mint például: tv helyett kezedbe ragadhatnál egy könyvet, amelyben önmegvalósításod első lépéseit találod.

Mit ér a panasz és a sajnálkozás, ha nincs mellette cselekedet? Ha mi nem teszünk valamit magunkért, akkor ki fog? Ha nem tesszük ma, ki garantálja, hogy a holnap jobb lesz?

Tapasztalataim alapján egy könyv is rengeteget tud segíteni. Ha úgy döntesz, hogy nem engeded be az információt, amit olvasol, rendben van, de az idő alatt, amíg olvastál, legalább nem a híreket nézted és mérgelődtél, esetleg nem épp mások hibáit szúrtad ki és amiatt mérgelődtél, hogy valamit nem jól csinálnak (= nem úgy, ahogy neked megfelel), hanem magadra figyeltél és a gondolataidra. 

Ha belső békét akarunk, a legfontosabb, hogy magunkra figyeljünk, és ott vegyük észre a „gerendát”, és szedjük ki onnan vagy fogadjuk el – ahogyan másokban is. Ezen gondolatok felismerésében nekem is könyvek segítettek. Mindig szerettem olvasni és minden könyvből megtartottam magamnak, amit úgy éreztem, hogy engem szolgál. Van, ami még csak a felismerés fázisában van, de van, amit már be tudtam építeni az életembe és tényleg maradandó fejlődést hozott.

Elhoztam nektek azokat a könyveket, amelyek életem során talán a legtöbbet segítettek nekem a tisztább, egyszerűbb és békésebb élet fenntartásában. Immár el tudom fogadni a jelenlegi helyzetet és magamra összpontosítok, meg a kitűzött céljaimra, háttérbe szorítva a külső tényezők visszahúzó hatásait.

 1. Robin Sharma: Hajnali 5 óra klub
  Ha a kialakított életstílusod mellett azt hangoztatod, hogy „nincs időm erre, nincs időm arra…”, akkor ezt a könyvet neked írták. De nem csupán ebben ez esetben. Ez a könyv rengeteg olyan kézzelfogható és alkalmazható életvezetési tanácsot ad, amelyek segítségével képes lehetsz az egész eddigi életstílusod átalakítására és terveid megvalósítására. És minden csak egy egyszerű reggellel kezdődik…
  218dd9 87f3a0d0279045508bc45f29dc164b5fmv2
 2. Gunagriha: Tanuljunk Istenül
  Ezt a nevet sokszor fogjátok még hallani tőlem, az én eddigi életemet nagyban meghatározta. Ha kíváncsiak vagytok a szerzőre, rengeteg videót találhattok róla Youtube-on. Ez a könyv körülbelül a videóiban elhangzott spirituális megtapasztalásainak az összesítése. Mindent magába foglal, ami az egyszerű, tiszta és belső békével teli élethez szükséges.
  218dd9 7cb233398e7b433e993c9fe4702a0ef0mv2
 3. Gunagriha: Sorsnavigátor 1. (+ 2.)
  Ugyanaz a szerző, egy gyakorlatiasabb könyvvel. Ebben a mindennapi életbe beiktatható kisebb változtatásokról olvashatsz, amelyekkel hatalmas változásokat érhetsz el a magánéletedben. Ennek folytatása, a Sornavigátor 2. pedig a munkahelyi és társas életedben lehet segítségedre.
  218dd9 c446e443a1f94a71b8cd771cd4ecdf97mv2
 4. Eckhart Tolle: Az új Föld
  Ha hiszel egy jobb életben, egy „új Földben”, ahol mindenki jobban bánik társával, a környezetével és önmagával, akkor azért. Ha nem hiszel ezekben, akkor azért ajánlom ezt a könyvet.
  218dd9 a68e9ef3714b4d08a369ca228ddc4a38mv2
 5. Osho: Meditáció
  Ez az első olyan könyv, amit ajándékba vettem, viszont előtte annyira vonzott magához, hogy pár nap alatt több mint felét kiolvastam. Azóta sem fejeztem be, hiszen elajándékoztam, viszont Osho minden szava reformál, ahogyan a meditáció is. A kettő együtt pedig csodákra képes.
  Sok könyvet olvastam már azelőtt is tőle, s majdnem mindegyik „tapadt” a kezemhez, nem hagyta, hogy letegyem, míg be nem fejeztem.
  Számomra ez egy olyan csodálatos tapasztalat, mint amikor egy kedves barátommal kávézás közben teljesen elveszítjük időérzékünket és csak mesélünk és mesélünk és hallgatjuk a másikat, közben pedig minden olyan békés körülöttünk, nem zavar meg semmi.
  218dd9 1178c5b09ffb41c08eca24b3fdb911b0mv2

A könyv is lehet a barátod, kedves társaságod. Adhat-nyújthat egy örök életre meghatározó információt, élményt, tapasztalatot. Kívánom, hogy így legyen, amennyiben esélyt adsz magadnak erre.  

Biró Enikő
Edutus Egyetem, III. év, Székelyudvarhely

Biró Enci blogját itt olvashatod: www.biroenci.com.