Hírek

A digitalizált világ kihívásai

Bevallom őszintén, mindig is szerettem volna kipróbálni magam az online oktatás területén. Tudtam viszont, hogy a személyes, szemtől szembeni oktatás emberközpontúságát nehezen lehet majd online platformokon visszanyerni. A jelenlegi járvány viszont kényszerhelyzetet szült. Mindannyiunk egészségének megőrzése érdekében be kellett zárnunk a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) épületét és nagyon gyorsan alternatívát kerestünk.

Szerencsés helyzetben vagyok, mert nagyszerű kollégáim nagy segítségünkre voltak ebben. Informatikusunk (T. B.) napok alatt elkészített egy saját, SZÉK-es online tanulási platformot, amely lehetővé teszi viszonylag korlátlan számú résztvevő korlátlan ideig tartó videokonferenciáját. Tanulmányis kolléganőnk (B. K.) nagyon hamar mélyre ásta magát e platform adta funkciók között, és gyakorlatias útmutatót szerkesztett az oktatók számára, hogy könnyebben boldoguljunk.

Első próbálkozásaim nagyon jól sikerültek. Nagyon fontos volt számomra, hogy láthassam és hallhassam a diákjaimat, és ez sikerült! Ugyanakkor fájlokat, dokumentumokat tudtam nekik feltölteni, amelyeket azonnal letölthettek. Beletelt egy kis időbe, amíg mindannyiuknak sikerült csatlakozni a „virtuális szobához” és azt is meg kellett szokjuk, hogy ne vágjunk egymás szavába, de összességében sikeresnek mondhatom első online óráimat.

Mindannyiunkat kihívások elé állít a jelenlegi járványügyi helyzet, de az online tapasztalat, amit ezáltal nyerünk, értékes lesz a digitalizált világban.

Márton Mária
angol- és némettanár