Blog

Eco Tiny House gyárlátogatás és gyakorlati óra

November 17-én nagy élményben volt részünk a SZÉK – Edutus Egyetem harmadéves kereskedelem és marketing szakos diákjainkkal. Székelyföld egyik legdinamikusabban fejlődő start-upját az Eco Tiny House, guruló faházakat gyártó céget látogattuk meg a cégalapító Szakács Botond vezetésével.

Habár a gyártási program vége után érkeztünk, mégis bele tudtunk kóstolni a pörgős tevékenységet folytató gyár tevékenységének „titkaiba”.

Már az irodák folyósó részén tetten érhető a cég dinamikus fejlődésének bizonyítéka, az évente készített csapat fotók sorozata, amely mutatja, hogy röpke 5-6 év alatt szinte a semmiből nőtte ki magát már piaci meghatározó szereplővé. Nem, tévedek, nem a semmiből, hanem egy mélyről jövő szenvedélyből, egy előzetes többé – kevésbé sikeres vagy sikertelen vállalkozás sorozat tapasztalatából, és élesben szerzett építőipari, valamint vállalkozói tudásból.

Botond, meglepő őszinteségének első bizonyítéka, hogy nyíltan bevallotta egyetemi kalandjait, amelyek igazából az egyetem mellett szerzett szakmai szárnybontogatásról szóltak. Már akkor érezte, hogy a legjobbaktól kell tanulnia (élesben, az ipar fontos szereplőitől) és jelenleg a társadalmi szerepvállalásának egyik pillére, hogy a tudást osszuk meg, adjuk vissza azoknak akiket hasonló érdeklődés, szenvedély ösztönöz. Még akkor is, ha elsőre úgy tűnik, hogy piaci versenytársunk lehet.

Ami már a legelején szinte ledöbbentette a diákokat, a gyors fejlődés, szervezés és újra szervezés a cég életében. Ennek egyik bizonyítéka az irodák, részlegek, felelősségi körök folyamatos, gyors átszervezése, a cég fejlődésének és céljainak megfelelően.

Volt aki felfigyelt arra, hogy az irodák népszerű kelléke a szakkönyvektől duzzadó könyvespolc.

A rövid cég és iroda bemutatás után, rögtön a nyersanyag raktárban találtuk magunkat, ahol a régiónk, az ország, de akár a világ különböző részeiről érkező minőségi nyersanyagok találhatóak, többek között a japánból érkező előégetett fa, amely a guruló faházak külső borításában játszik szerepet, egyaránt funkcionális és esztétikai téren. Annak ellenére, hogy aznapra a gyártó csapat már végzett, mégis érezhető volt a lelkes munka nyoma.

Az innovatív és mégis környezettudatos ipari tevékenység egyik jellegzetessége a „guruló szalag”, vagyis a Ford gyártás szervezési modell adaptált verziója, ahol futószalag helyett, az épülő házak önmaguk gurulnak a következő fázishoz. A hagyományos és modern műszaki megoldások hatékonyan vannak ötvözve.

Egyik kritikus kérdés, mint minden gyártó – szolgáltató cégnél, hogy egyedi termékek vagy sorozatgyártás hatékonyabb, nyereségesebb. Bár az ügyfelek, természetesen azt szeretnék, ha a saját életstílusok, igényeik alapján készülnének a házak, a méretgazdaságosság és tanulási görbe azt kérné, hogy sorozatban gyártsanak. Az Eco Tiny House esetében mindkét megközelítéssel találkoztunk.

Ahogy a gyáron vezetett végig Botond, alaposan magyarázva a folyamatokat, a diákok kérdései kezdtek röpködni: „hol kaptok ennyi szakképzett munkatársat”, „milyen fa a fő alapanyag”, „mennyibe kerül egy ilyen ház”, „a napelem elég egy ilyen háznak”, „a tengeren is lehet benne élni”…

A termékfejlesztés egyik kulcskérdése a folyamatos tesztelés, amelyet az alapító család egyedi módon old meg, már az első házban közel két évet laktak, azóta is hasonló, bár elmondásuk szerint nagyobb méretű „eco házban” laknak. Sőt, üzleti partnereiket, vendégeiket a prototípus házban szállásolják el, amely nemrég esett át egy felújításon. Ez a személyes, részletes tapasztalat hitelességet és hozzáadott értéket ad, úgy a tervezési, gyártási, mint a marketing eladási – folyamatban. „Igen, tudjuk, mivel jár egy ilyen házban lakni, igen azok a részletek, tapasztalatok bekerülnek az újabb modellek kényelmébe, biztonságába”.

Szakács Botond, az Eco Tiny House vezetője aprólékosan és őszintén válaszolgatott kérdéseinkre, megosztva vállalkozói, vezetői, mérnöki és gyártásvezetői tapasztalatát. Az egyetemeken a diákok ezeket mind külön tantárgyak keretében tanulják, de ebben az esetben egy intenzív, tömör és gyakorlatias leckében ötvözve találkoztak mindazokkal az elemekkel, amelyeket a következő években majd élesben kell alkalmazzanak.

Diákok véleményei, visszajelzése:

„Az a típusú tulajdonos és vezető, aki a teljes folyamat minden apró lépéséhez ért, nemcsak a vezetéshez meg adminisztratív oldalhoz, hanem a műhelyben végzendő teendőkhöz is. Az is tetszett, hogy bármiről lehetett kérdezni, mesélt sikerekről, de kudarcokról is, nem titkolt semmit, nyitott könyvként mutatta be cégét.”

„Tartalmas és értékes vállalat látogatáson vehettünk részt, ahol megcsodálhattuk a “mobil házak” gyártásának útját egészen az értékesítésig”.

„Elmondta, hogy start-up vállalatként miként sikerült pár éven belül megsokszorozni úgy az alkalmazottak számát, mint a forgalmat. A titok a kitartás és egy nagyon jó csapat.”

„Az ECO TINY HOUSE látogatása egy igazi élmény volt számomra, és nemcsak azért amit képviselnek, hisz környezettudatos házikókat hoznak létre, egy álmot alkotnak meg.”

Az Eco Tiny House weboldala: https://ecotiny.house/

Köszönjük Eco Tiny House, köszönjük Szakács Botond!

Csíkszereda, 2023.11.17.

dr. Székely Szilárd,
SZÉK marketing oktató,
marketingindustrial40.ro