Blog

Erdély legszebb túraútvonalai – Túrázók nagykönyve

Ezt a könyvet a tavaly karácsonyra kaptuk barátainktól és rég örvendtünk így könyvnek, mint akkor. Párommal szeretünk hazánkban is utazgatni, túrázgatni. Tavaly nyáron is Székelyudvarhely 100 km-es körzetében csodálatos helyeket fedeztünk fel, melyeket eddig nem ismertünk. Ezek között megemlíteném az alsórákosi bazaltoszlopokat és a vulkáni salakbányát meg tavat, a Gyergyói-medence legjelentősebb barlangját, a tekerőpataki Súgó-barlangot és a Gyilkos-tó fölé emelkedő Kis-Cohárd mészkőszirtjét.

Amikor túrázunk, nem igazán szeretek cipekedni, csak a legszükségesebb dolgokat viszem magammal. A könyv nem könnyű, vaskos kiadás, nem is ajánlom a szállítását, de indulás előtt, a túra szervezésekor nagy segítség tud lenni.

„A könyv a Kárpátok megcélzott részeit – a földrajzi tájbeosztásnak megfelelően – hegységcsoportokra bontva tárgyalja. Az Északkeleti-, Keleti- és Déli-Kárpátok, valamint a Bánsági-hegyvidék és az Erdélyi-szigethegység alkotta részek igen különböző terjedelműek, hiszen az ott húzódó vonulatok száma, jellege, feltártsága, a túraterepek nehézsége is jelentősen eltérő. Az egyes hegycsoportokon belül a tárgyalt hegységeket különválasztva találjuk meg. Minden vonulat ismertetője rövid bevezetővel, majd keretes részben túraösszefoglaló adatokkal indul. Itt megtaláljuk a túrahossz, a megtett szint, a menetidő, a jelzések, a megközelítés és a főbb érintett helyek adatait is, valamint a túra jellegéből fakadó helyi információkat is. Maguk a túraismertetések részletes útvonalleírások (a fontos tájékozódási pontok GPS-koordinátáit is tartalmazva), melyek egyrészt kedvcsinálók, másrészt alapos tanulmányozásukkal és használatukkal végigjárhatjuk e hegységek legszebb részeit. Minden túrához térképvázlat tartozik. A Szerző a túraútvonalakat a saját terepi tapasztalata alapján mutatja be.”

Erdély és környékének legszebb túraútvonalai rengeteg csodát rejtenek, mindenkinek fel kell fedezni ezeket, aki ebben az országban él. Európa egyik legváltozatosabb hegyvilága szegélyezi lakóhelyünket, a kárpáti medencevidéket: a kőzettani és domborzati sokszínűség, a mozaikosan változó táj meglepően érdekes túraterepek helyszíne.

A túrakönyv célja, hogy átfogó képet nyújtson az erdélyi és Erdély környéki hegyvonulatokról, mégpedig a legszínesebb és legjellegzetesebb útvonalak, helyszínek ismertetésével. Találunk benne könnyed kirándulásokat, keményebb csillagtúrákat, vad szurdoktúrákat és többnapos trekkingeket is.
A sokszor nyáron is visszafogottan látogatott hosszabb és távolibb útvonalak, valamint a téli teljes elhagyatottság bőséges hegyi kihívást és kalandot kínál, gyakran a turista-hőskor körülményeit idézve vissza.

A Kárpátokhoz öltözve fejezetben azt is megtudhatjátok részletesen, hogy milyen túrafelszerelés szükséges a különböző nehézségű túrák során, hisz a túra sikere sokszor a megfelelő felszerelésen is múlhat.

És miért ajánlom most, amikor én is itthon maradok és erre intelek Benneteket is…? Azért, hogy tervezzünk addig is, és reménykedjünk. Amint lejár ez a kritikus állapot, én is és bizonnyal Ti is fenntartásokkal leszünk a külföldi kirándulásokat illetően… És minek is elmenni az országból, mikor hazánkban temérdek a látnivaló, vannak hegyeink, van tengerünk, csodálatos vidékeink a maguk jellegzeteségeikkel, természeti csodáikkal, növény- és állatvilágukkal.

Tervezésre fel!!!
Én már az első túránkat megterveztem: isteni kilátás az Istenszékéből (Istenszéke –  Kelemen-havasok)!
Hátha majd találkozunk. 🙂

György Melinda
tanulmányi ügyintéző (SZÉK)

Szilágyi Palkó Pál: Erdély legszebb túraútvonalai. Túrázók nagykönyve. Totem Plusz Könyvkiadó, Budapest, 2011