Blog

Esettanulmány versenyen a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ diákjai

Május 11-én szervezte meg a csíkszeredai Sapientia EMTE a már hagyományosnak tekinthető esettanulmány versenyét, amelyre nyolc csapat jelentkezett Székelyföldről és az anyaországból, képviselve a Sapientia EMTE, Budapesti Gazdasági Egyetem, Corvinus Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Edutus Egyetem és Debreceni Egyetem oktatási intézményeket.

Balogh Kinga, Székely Annamária és Tankó Júlia kereskedelem és marketing szakos hallgatótársaim mellett, nekem (Gyurka Csaba) jutott az a megtiszteltetés, hogy képviselhettem az Edutus Egyetemet, és ezzel párhuzamosan a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központot ezen a nívós versenyen.

A feladatot egy héttel korábban küldték el a szervezők, és két napot kaptunk az esettanulmány kidolgozására, valamint a prezentáció elkészítésére, így a május 4-ei szombatot a csíkszeredai Székelyhon irodában töltöttük. A verseny idei témája a hamarosan beinduló gyergyóremetei gyümölcs és gomba liofilizáló üzem, a Rely volt.

Mivel egyikünk sem volt jártas a fagyasztva szárítás technológiájában és a liofilezés piacában, ezért alapos kutatómunka előzte meg az esettanulmány elkészültét. A folyamat során többször is alakultak ki konstruktív viták közöttünk annak tekintetében, hogy valóban a legfontosabb és legrelevánsabb információk kerüljenek a dolgozatba és prezentációba. Jó volt megtapasztalni, milyen mikor egy csapat minden tagja hozzáteszi az ő kis szeletét a készülő tortához, és milyen, amikor a csapat eredményessége érdekében kompromisszumokat kell kötni, tudva azt, hogy ez viszi legjobb irányba a projektet. Nagyon sokat tanultunk ezen időszak alatt, láttuk most már még inkább testközelből, hogy az a sok elmélet, amit a tanárok belénk sulykolnak, miként építhető be a hétköznapi gyakorlatba, ugyanakkor egymástól is sokat tudtunk ellesni.

A bemutatón szakmai zsűri előtt kellett megvédeni a beadott vezetői összefoglalót, bemutatva egy negyedórás prezentációt. Az ítészek táborát ismert vállalkozások vezetői és a Sapientia EMTE oktatói alkották. A SZÉK kereskedelem és marketing szakos hallgatói csapata elsőként prezentálhatott, és véleményünk szerint jól sikerült a debütálás, ebben a zsűri is megerősített bennünket. Előadásunk után lehetőségünk volt meghallgatni a többi csapat produktumát is, és így egymástól még többet tanulhattunk, láthattuk, hogy mások milyen megközelítéseket érvényesítettek.

Bár nem sikerült a dobogón végeznünk, de most már tudjuk, mi hiányozhatott az első három hely valamelyikének megszerzéséhez, és amennyiben jövő tanévben újra adódik számunkra lehetőség a versenyen ismét bizonyítani, azon leszünk, hogy díjat is hozzunk oktatási intézményünknek, amelyet büszkén képviseltünk ebben az évben is. A végkimenetel ellenére elégedettek vagyunk munkánkkal, teljesítményünkkel, büszkék vagyunk magunkra és egyetemünkre egyaránt.