Blog

Hogyan ne maradj le az életedről – tudatos jelenlét a mindennapokban –

A túláradó információ világában élünk, ahol egyre nehezebben tudunk valamire hosszabb ideig összpontosítani és még nehezebben tudjuk tudatosan megélni a jelenünket.

Erre világított rá Lázár Ágnes kolléganőnk az e heti SZÉK-beszédben, aki kiemelte, hogy 47%-át az ébren töltött időnknek fejben valahol máshol töltjük: vagy a múlton rágódunk, vagy a jövőnket tervezgetjük és szinte alig vagyunk az „itt és most”-ban.

Beszélt arról, hogy az elménknek két alapvető működési módja van: a cselekvő és a létező üzemmód.

Cselekvő üzemmódban az elménket egy problémaorientált viselkedés jellemzi, ilyenkor általában elemzünk, feladatot oldunk meg, tervezünk. A gond ott kezdődik, amikor a cselekvő elménk szabadonfutóvá válik, és akkor is fut a háttérben, amikor például pihennénk, aludnánk, de a gondolataink nem állnak le.

A tudatos jelenlét gyakorlása Ágnesnek azt tanította meg, hogy cselekvő üzemmódból hogyan lehet átváltani létező üzemmódba, ahol szándékosan és kíváncsi attitűddel a jelen pillanatot éljük meg, a gondolatokat pusztán gondolatoknak tekintjük és nem akarjuk azokat elnyomni, megváltoztatni.

Rámutatott arra, hogy a tudatos jelenlét képessége velünk született, gyakorlásával csökkenhetjük a stresszt, a rágódásra, aggodalmaskodásra való hajlamot közben pedig megtanuljuk észrevenni a világ apró szépségeit. És a jó hír? Az élet bármely pillanatában gyakorolhatjuk, akár munka közben, házimunka során, de az étkezéseinkbe is belevihetjük a tudatosságot.

Végezetül mi is kikapcsoltuk a robotpilóta üzemmódunkat és egy tudatos figyelmet igénylő gyakorlatban, kipróbáltuk, hogy milyen 8 egész percen keresztül egyetlen aszalt gyümölcsre koncentrálni. Kipróbálnád? Itt éred el Mazsola gyakorlat néven: https://nyitottakademia.hu/mindfulness/1-mazsola-gyakorlat/lejatszas