Blog

Hogyan szervezd meg és bírd ki a napot a koronavírus alatt?


10 jó tanács online tanulóknak:

  1. Kövesd az órarendedet és tanulási tervedet. Készülj ugyanúgy az órákra, mint ahogy korábban tetted.
  1. Hozz létre egy struktúrát az új, digitális mindennapjaidban: rituálékkal és rutinos cselekvésekkel egyaránt. Nagyszerű módszer, ha az otthoni munkanapodat a korábban megszokott időpontokban kezded és fejezed be. Ez a struktúra egy stabil keretet ad, amire mindannyiunknak szüksége van ezekben az időkben.
  1. Fontos, hogy fizikailag is aktívak maradjunk, mozgasd át magad, használd a tested a digitális aktivitásoktól eltérő tevékenységekre is.
  1. Légy elnéző önmagaddal és a körülötted lévőkkel – ez a helyzet új és nehéz mindenki számára.
  1. Ha bármilyen javaslatod van az online órák minőségének a javítására, oszd meg azt az előadókkal, tanulmányis kollegákkal. Lehet, hogy a te ötleted nyomán fog változás történni.
  1. Aludj elengedőt és próbáld az alvási szokásaidat ne drasztikusan megváltoztatni ebben az időszakban. Ne nézz híreket elalvás előtt, mert ez nem fogja pozitív irányba változtatni az alvásod minőségét és az éjszaka közepén úgysem tudod megváltani a világot.
  1. Vigyázz társas kapcsolataidra is – szervezz virtuális kávézásokat, virtuális péntek esti klubozást, virtuális borkóstolót, virtuális közös tanulást, stb. Gyakorold a „távolsági” együttlétet.
  1. Beszélj másokkal is (diáktársak, családtagok, barátok, diáktanácsadók stb.), ha aggódsz a tanulmányaid vagy valami egyéb miatt. Teljesen természetes, hogy aggódsz a jelenleg érvényben lévő drasztikus változások miatt.
  1. Ha úrrá lesz rajtad az aggodalom, válaszd szét gondolataidat „jó” és „rossz” témákra. A jó témák azok, amelyeken tudunk változtatni cselekvéseinkkel. A rossz témához tartoznak azok a gondolatok, amelyek úgy kezdődnek, hogy „Mi lesz, ha..?”. Ezeket a kérdéseket nem mindig tudod megválaszolni magadnak, de temérdek mentális energiát vesznek el tőled, és még rosszabb gondolatokká fajulhatnak. Engedd el őket, és ha ez egyedül nem megy, fordulj egy tanácsadóhoz, szakemberhez, aki biztosan szívesen segít majd.
  1. Ne feledd, ez a helyzet végső soron el fog múlni. Mielőtt észrevennéd, a koronakrízist már magad mögött tudhatod és újra bekopoghatsz hozzánk a SZÉK tanulmányi osztályára, ahol személyesen és szeretettel fogadunk.


Benedek Katalin
és György Melinda
tanulmányi ügyintézők (SZÉK)