Blog

Ismerkedtünk, tanultunk, ünnepeltünk – Sárgulás 2024

A SZEK vidékfejlesztési agrármérnök végzős hallgatói május 1-5. között egy tanulmányi kirándulással egybekötött ballagási ünnepségen vettek részt Keszthelyen.

A tanulmányi kirándulás keretében turisztikai szolgáltatónál tett látogatás révén tapasztalhatták meg, hogy a nem fő turisztikai célpontok miként szervezik meg turisztikai szolgáltatásaikat, milyen kínálattal jelennek meg a piacon. Azzal is szembesülhettünk, hogy miként lehet elhanyagolt területből, működő erőforrást alakítani ki, milyen tudások és képességek összhangja szükséges ehhez. Így e helyen paintball pályát próbálhattak ki a hallgatók, szabaduló szobában tesztelhették leleményességüket, természetes alapanyagokból készült birkapörköltet kóstolhattak.

Meglátogattunk egy tőkére alapozott német tulajdonú mezőgazdaságú vállalkozást, egy alapjaiban angus húsmarha tenyészetet, ahol a takarmányozás a vetőmagkukorica termesztésből származó hulladékra van alapozva, amit legeltetéssel egészítenek ki. Itt tapasztalati úton szerezhettünk ismeretet arról, hogy egy nagy tőkével működő nyereséges mezőgazdasági vállalkozás vidékfejlesztési szempontból nem feltétlenül előnyös. Ez a mezőgazdasági vállalkozás, csak bérelt földeken működik, nincs saját tulajdona, ami sajátos tervezési igényt kér a vállalkozótól, mivel minden évben változik a művelésébe tartozó terület nagysága.

A lovak világába is betekintést nyertünk az MATE Georgikon Campus mellett működő tangazdaság keretében, ahol az arabtelivérekről, lótenyésztésről, lovas történelemről hallhattunk előadást szívvel-lélekkel dolgozó szakemberektől.

A tangazdaság megismerését, a Magyar Pirostarka genetikájának megőrzését is szemelőt tartó tejtermelő tehenészetben folytattuk, ahol egy tankönyvben megírt szakmaisággal tartott bemutató keretében szerezhettünk ismeretet a vetésforgó alkalmazásának szükségességéről, a szervestrágyahasználat hatásairól a talaj termőképességének megőrzésében, a talajhumusz és a szervesanyag különbségéről és kapcsolatáról. Szót ejtettünk, sertéstenyésztésről és a sertéságazat szerkezeti átalakulásáról, aminek hatására egyre erőteljesebben eltűnnek a kis és háztáji gazdaságok.

A tangazdaság fizikai területe, nem csak a mezőgazdálkodási kultúrához, kultúrtörténethez kapcsolódik, hanem az irodalomhoz is, ugyanis itt született Szendrey Júlia, akinek életét és munkásságát mutatja be a Szendrey Emlékház. A nagyközönség számára csak, mint Petőfi Sándor felesége ismert ez a név, pedig gyerekeink még ma is az általa fordított szófordulatokkal találkozhatnak a magyarul megszólaló Andersen mesék keretében, de munkássága az irodalom sokkal szélesebb területét érinti.

Tanulmányi utunk utolsó állomása a Cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telep volt. A 10 hektáron működő telep már a Georgikon alapítástól, 1797-től foglalkozik szőlőnemesítéssel és fajta megőrzéssel. A sok más szakmai információ mellett, megtudtuk, hogy ennek a telepnek és az itt dolgozó szakemberek tudásának és hozzáállásának, kiemelkedő szerepe volt a filoxéra vész által okozott károk megelőzésében és leküzdésében.

Az intenzív terepi ismeretszerzés mellet személyes kapcsolatokat építettünk és ünnepeltünk is. Első esténket az egyetem klubjában fejeztük be, ahol a keszthelyi tanáraink által készített és felszolgált kitűnő pörkölt elfogyasztásának emésztését, Cserszegtomaji borok fogyasztásával segítettük. Öt különböző bort kóstolhattunk meg, amelyek ízvilágának tanulmányozása és átélése után azok melegítő hatása is hasznukra vált mivel eleredt az eső.

Az egyetemi évek zárásaként szervezett ünnepség első eseménye a korsóavató, amit a fáklyás felvonulás követett, maradandó élményt nyújtva minden évben a résztvevőknek. Nem volt ez másképp, az idén sem. A Sárgulási ünnep keretében szervezett hintós felvonulás utolsó állomásaként a Festetics kastély gyönyörű környezetében került sor a méltóságok búcsúbeszédére, a köszönetek kifejezésére és a palotástánc bemutatására a végzős diákok részéről.

Hálásak vagyunk a MATE Georgikon Campusának, hogy ezekben az élményekben részünk lehetett. Köszönjük szépen a Gelencei Ifjúsági Egyesületnek és az Aktív Közélet Egyesületnek, hogy kisbuszaikat díjmentesen bocsájtották a diákjaink rendelkezésére.

Lázár László SZEK Vidékfejlesztési Intézet vezetője