Blog

Kényszerszobafogság? – tippek, hogy szuperül teljen a nap

Hogyan oszd be az idődet, hogy a nap ne vesszen kárba?

            Először is, jó ha készítesz egy napirendet. Egy jó kis fix napirend segíthet, hogy mindenre jusson idő.

            Kezdődhet a nap a szokásos rutinnal: fogmosás, arcmosás, öltözködés, reggeli és a mindennapra előre betervezett időpontban kezdődő tanulás/dolgozás. Csempésszünk be tízórai-, ebéd-, valamint uzsonnaszünetet.  Aztán, ha látjuk, hogy lankad a figyelem, akkor vessünk be egy kis testmozgást, ha van rá lehetőség, menjünk ki a friss levegőre.

            Alakítsunk ki egy tanulósarkot, hogy a gyerekek komolyan tudják venni a tanulást, akár szerepjáték helyszíneként is bevethető. Szülőknek dolgozósarok, nekik tanulósarok a fix időben. Ez segíthet a koncentrációban, ugyanis ki van jelölve a hely, ahol tanul, és bizony ezzel komoly munkát végez.

            Érdemes felosztani a háztartási teendőket, bevonni a gyerekeket is, és ezzel is lefoglalni őket. Ezt is jó beosztani napokra, egy-egy kis teendő minden napra, ami megtöri a tanítási nap monotonitását.

            Kötelező a szabadfoglalkozás minden napra. Figyeljünk tudatosan, hogy legyenek közös programok, filmezés, társasjáték, de legyenek egyéni kikapcsolódási lehetőségek is.

            Arra is érdemes figyelni, hogy legyen mindennap legalább 30 perc testmozgás. Rengeteg videó van online, amelyek segítségével meg tudjuk mozgatni magunkat. És, ha jó az idő, akkor megoldás lehet egy kis (helyben?) kocogás is.

Sebestyén Renáta
VitaMAG-projektasszisztens