Blog

Mélységes és gyönyörű. Mint az élet

A ​toszkanai Villa San Girolamo, az egykori apácazárda előbb német erősség, majd szövetséges kórház. Ahogy a háború észak felé mozdul, a betegeket elviszik. Csak Hana, a fiatal kanadai nővér marad ott, és megszállottan ápolja a feketére égett „angol” betegét, Almássy László grófot, akit beduinok szabadítottak ki lángolva lezuhant repülőgépéből a sivatagban. Aztán megjelenik Caravaggio, a tolvaj, Hana elesett apjának barátja, akinek két hüvelykujját kémkedés gyanúja miatt lecsapták a németek, és a fel nem robbant bombák után kutató Kip, az angol hadsereg szikh utásza. Négyük világa egyszerre zárt és nyitott. Mert minden gondolat és mozdulat kapcsolódik valamilyen korábbi érzéshez, élményhez. Minden megnyilvánulásának nagyobb a jelentősége önmagánál. Keveredik múlt és jövő, képzelgés és valóság. Négyük sorsa – múltban, jelenben, jövőben…

Elvarázsoló ennek a könyvnek a gondolatmenete, a hangulata, a témája… A romantika, a reménytelen szerelem, a birtokolni vágyás – és akkor most körülbelül mindent kiveséztem, amit a könyv megfilmesítése képvisel.

Érdeklődve vettem a kezembe, nagy és előre megszerkesztett elvárásokkal, majd az első 20 oldal után nyugtáztam, hogy nem erre számítottam. Nem azért, mert nem jó, hanem mert nagyon, de nagyon más és több és rétegeltebb… Mint minden jó könyv.

S mint ahogy lenni szokott, igenis talál a mostani világunk hangulatához. Merthogy mindent filteresen érzékelünk, az aktuális lelkiállapotunk szűrőjén keresztül.

Egyszerűen benne van a nagybetűs Élet. Mindennel, ami vele jár, az ember, a természet, az aktuális civilizáció… s felsejlik számunkra a lét minden mulandósága, a szeretet minden formája, a hit és a hitetlenség, a tudás mint mentsvár, mint oltani való szomj, mint híd a sorsok között.

Benne van a régi elfogadása, elengedése, az új befogadása és megélése, a jólesően bizsergető bizonytalanság a holnap felé.

Mélységes és gyönyörű.

Mint az élet. 🙂

KÉG
adminisztrációs munkatárs (SZÉK)

Michael Ondaatje: Angol beteg. Század Kiadó, Budapest, 2019

Beleolvasnál? Megteheted:
https://books.google.ro/books/about/Az_angol_beteg.html?id=QpnFDwAAQBAJ&printsec=frontcover&source=kp_read_button&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false