Blog

Olyan érzés, mintha ülnék a világ tetején

SZÉK-beszéd sorozatunkban ezen a héten egészen új szintre léptünk. György Melinda kolléganőnk ugyanis egy igazi „hegyi beszédet” tartott nekünk, ahol gondolatban és látványban váltakozó szintkülönbségek között jártunk, valódi magaslatokba emelt minket és mi mindeközben csak úgy kapkodtuk a levegőt. Üzenete az online teret is betöltötte, így betegállományban lévő kollégáink is töltekezhettek szavaiból.

Melindáról tudni kell, hogy imádja a hegyeket és a magasságot. Amikor ideje engedi és még az időjárás is kedvező, túrázik, barangol itthon, mindannyiunk számára megközelíthető terepeken.

12 kedvenc túráját mutatta be nekünk, arra bíztatva, hogy mindenképp próbáljunk ki minél többet, főként, ha még nem jártunk ezeken a festői helyeken. Van közöttük családbarát, könnyebben teljesíthető túra és terhelhetőbb fizikumot megkövetelő, adrenalinnal telített hegymászás is.

Íme, Melinda „túrabakancs” listája:

12. Alsórákos – természetvédelmi terület
11. Szarkakő – 888 m
10. Isten széke – 1381 m
9. Csalhó – Tóka csúcs – 1904 m
8. Csukás – Csukás csúcs – 1954 m
7. Nagykőhavas – Hétlétra vízesés – 1844 m
6. Bucsecs – Omu csúcs – 2507 m
5. Vargyas szoros – Almási barlang
4. Kis-Cohárd – 1344 m
3. Egyeskő – 1608 m + Öcsém tető
2. Mária kő körtúra
1. Egy hét VIA Transilvanica túra

Megtudtuk a beszéd során, hogy az első 11 helyen többször is járt, viszont az egy hét VIA Transilvanica túra még hátra van, az idén nyáron tervezi, hogy eljut az első Bukovina-i szakaszra.

Melinda ragyogó arccal mondta el, hogy amikor egy túra alkalmával kiérnek a hegy tetejére, vagy elérik a csúcsot, és kiülhet a szikla szélére, az számára olyan felemelő érzés, mintha a világ tetején ülne.

Mesélt arról, hogy milyen csodákat rejtenek a hegyek: napfelkeltéről és napnyugtáról, gyors időjárás változásról, rhododendron virágzásról, kis- és nagy vízesésekről, kristálytiszta vízű patakokról, zergékről, lengőhidakról… Mi meg csak szívtuk magunkba a szavait, a mögöttük rejlő szépséges tájak hangulatát, a források tiszta vizének ízét és a vadvirágok illatát.

Hogy véletlenül se csak álmokkal és korgó gyomorral kezdjünk bele a napi feladatainkba, még ízletes vajas kiflit is sütött nekünk, és a péksüteményekbe gondosan elrejtette a 12 túra egyikét. Minden kolléga nagy kíváncsisággal törte meg a kiflijét, hogy megtudja, számára milyen kalandot rejt a jövő.

Csoda, hogy ezek után nektek is kedvetek támadt egy túrázáshoz? Vannak olyan helyek, ahol még nem jártatok? Mi elhatároztuk, hogy amint kitavaszodik, a kollégákkal felkerekedünk és megszervezünk egy családi túrát. Mi lesz a célpont? Egyelőre maradjon titok.