Blog

Vidékfejlesztési agrármérnök hallgatók szakmai programon

Három tantárgy egybe fonódva, gyakorlatba ültetve: Vidékfejlesztés, Agrárszakigazítás, Agrárinformációs rendszerek.

Ez a három tantárgy volt az alapja a Vidékfejlesztési agrármérnök III. éves hallgatók múlt hétvégi programjának. Lázár László oktatónk vezetésével meglátogatták a Zetelaki Közbirtokosság gyümölcsfeldolgozóját, ezt követően pedig Székelyvarságon egy biogazdaságban nyílt lehetőség betekinteni. Itt a szarvasmarha tenyésztés részleteit és a kézműves sajtok készítését ismertették a több mint 20 hallgatóval.

Sajtkóstolóval egybekötve többféle sajtot mutattak be a csapatnak a házigazdák. Az oktató segítségével kielemezték a vidék lehetőségeit, sajátosságait és a gazdaságok jellegét. Gondolatindító beszélgetések formájában értette meg az évfolyam a vidékfejlesztési tárgyak lényegét.

A szombati napot gyógynövényes manufaktúra látogatással indították a hallgatók, igényesen kialakított kertet és nagy tudással rendelkező házigazdát ismerhettek meg Bálint Katalin személyében.

A következő program Varság egyik legnagyobb fejlesztésének, a SkiVarság sípálya és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások megismerése volt. A helyi közbirtokosság fejlesztése jól szemlélteti, hogyan lehet egy térség lehetőségeit az év minden napján hasznosítani.

A működő gazdaságok, feldolgozó üzemek, manufaktúrák, turisztikai pontok látogatása után egy összefoglaló következett. Tartalmas gyakorlati oktatás formájában kapott új és hasznosítható tudást a vidékfejlesztési agrármérnök III. éves csapata a Vidékfejlesztés, Agrárszakigazítás, Agrárinformációs rendszerek tantárgyakból.

A videót és beszámolót köszönjük Dimény Zsolt hallgatónknak.